Aviatia israeliana a atacat, in noaptea de duminica spre luni, mai multe tinte ale Hezbollah din estul si sudul Libanului. Autoritatile libaneze au declarat ieri zi de doliu national, in memoria victimelor de la Cana. Lansarea noii ofensive vin

Aviatia israeliana a atacat,
in noaptea de duminica spre luni, mai multe tinte ale Hezbollah din estul si sudul Libanului. Autoritatile libaneze
au declarat ieri zi de doliu
national, in memoria victimelor de la Cana.

Lansarea noii ofensive vine la cateva ore dupa ce Israelul anuntase o incetare a focului timp de 48 de ore, cauzata de masacrul din satul libanez Cana. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene, citate de Reuters, doua raiduri au vizat sosele din estul Libanului, la frontiera cu Siria. Ieri-dimineata, Israelul a anuntat ca respectivele raiduri au fost efectuate inainte de intrarea in vigoare a suspendarii atacurilor aeriene in sudul Libanului. Cu toate acestea, avioanele israeliene au deschis focul si in sudul Libanului, pentru a sprijini fortele terestre care se lupta cu gherilele Hezbollah.
CONTROVERSE. Intre timp, mai multi oficiali israelieni au pus sub semnul intrebarii cauzele exploziei din Cana, unde au murit 34 de copii si 22 de adulti. Potrivit cotidianului Yediot Ahronot, generalul Amir Eshel, a declarat ca atacul aerian asupra celor catorva cladiri din Cana survenit ""intre orele 0:00 si 01:00 (0:00 - 01:00 ora Romaniei) in cursul noptii de sambata spre duminica, iar anuntul privind moartea victimelor civile a avut loc dupa sapte ore"". Generalul Eshel a amintit ca fortele israeliene au efectuat inca un raid duminica dimineata, dar la o distanta de circa 400 de metri de cladirea in care au murit civilii. El sustine insa ca Armata nu stia ce se afla in cladirea cu refugiati: ""Este posibil ca militiile Hezbollah sa fi depozitat armament acolo"".
Declaratiile martorilor oculari nu sustin insa varianta descrisa de generalul israelian. Civilii libanezi aflati la fata locului au declarat ieri ca un prim bombardament israelian a avut loc in jurul orei 01:00, in
cursul noptii de sambata spre duminica, iar un al doilea atac a fost lansat zece minute mai tarziu. Acest ultim raid a provocat prabusirea imobilului.

RADICAL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.