Ritmurile ceterei si ale zongurei, mirosul apetisant al cozonacului si al branzei dulci, precum si omenia morosenilor au dat culoare Muzeului Taranului Roman in perioada 16 iunie-30 iulie. Muzeul Taranului Roman, in colaborare cu Asociatia N
Ritmurile ceterei si ale zongurei, mirosul apetisant al cozonacului si al branzei dulci, precum si omenia morosenilor au dat culoare Muzeului Taranului Roman in perioada 16 iunie-30 iulie. Muzeul Taranului Roman, in colaborare cu Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), a organizat ""Tara Maramuresului - in Oglinda Timpului"", o manifestare culturala dedicata uneia dintre cele mai pitoresti regiuni din Romania, Maramuresul. COLT DE RAI. Zona din nordul tarii este renumita ca pastratoare a obiceiurilor romanesti din cele mai vechi timpuri. ""Sa mergeti sa vizitati tara morosenilor, acel colt de rai unde oamenii sunt foarte primitori; acel loc binecuvantat de Dumnezeu cu un peisaj traditional deosebit"", ne indeamna Maria Stoian, presedinte ANTREC. Totodata, a avut loc si relansarea revistei ""Vacante la tara"", precum si o expozitie de fotografii. Imaginile surprindeau aspecte din viata de zi cu zi a oamenilor de prin partile locului, peisaje naturale deosebite, dar si elemente cu specific culinar, precum farfurii cu sarmale, branza si cozonac. Atmosfera evenimentului a fost intretinuta de morosence imbracate in costume traditionale. Ele cantau melodii populare, intre care ""Mocirita cu trifoi"", ""Maramures, plai cu flori"" sau ""Io-s fecior de morosan"" si i-au incantat pe cei prezenti. Gust manifestarii au dat insa preparatele culinare traditionale. TRADITIE. ""Cand spui Maramures, spui obligatoriu horinca si apoi sarmale in oale de lut cu pasat, balmos, pita de malai cu smantana, samatisa (lapte prins), friptura, carnati si zeama acra."" Asa a descris, in cateva cuvinte, Iulia Corau bucataria maramureseana. Este membru al Asociatiei ANTREC si a venit la acest eveniment cu multe bunatati, aduse din satul Botiza. Ce au special mancarurile de acolo? ""Omenia, pe care nu o poti cumpara niciodata cu bani"", marturiseste morosanca. Daca ajungi in Maramures, trebuie musai sa mananci o ""zeama acra"", care, desi se cheama asa, este chiar putin dulce. Privita din afara, bucataria maramureseana este ""simpla, dar foarte buna, totul e suta la suta natural"", afirma Traian Badulescu, jurnalist, care a ramas fascinat de mancarurile si ospitalitatea oamenilor de acolo. BUCATE ALESE
""Cand spui Maramures, spui obligatoriu horinca si apoi sarmale in oale de lut cu pasat, balmos, pita de malai cu smantana, samatisa (lapte prins), friptura, carnati si zeama acra""
Iulia Corau
membru ANTREC SFAT
""Turismul rural este cel cu care Romania se poate remarca dincolo de granitele ei. De aceea, noi toti trebuie sa acordam o atentie mult mai mare acestui aspect.""
Traian Badulescu
Jurnalist


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.