Beti cat mai multe lichide, ne sfatuiesc medicii. Apa plata, apa minerala, suc, bere, ceai. Nu toate ne hidrateaza si ne potolesc setea. Din pacate, unele sunt chiar periculoase pentru sanatate. In sezonul canicular se stie ca organismul ar

Beti cat mai multe lichide,
ne sfatuiesc medicii. Apa plata, apa minerala, suc, bere, ceai. Nu toate ne hidrateaza si ne potolesc setea. Din pacate, unele
sunt chiar periculoase
pentru sanatate.

In sezonul canicular se stie ca organismul are nevoie de mai multe lichide, pentru ca temperaturile ridicate favorizeaza eliminarea unei cantitati mai mari de apa prin transpiratie. Avem mai multe variante pentru hidratare: sucuri din comert, apa plata, minerala, bere. Sa le luam pe rand. ""Sucurile de fructe din comert au un continut mare de zahar, glucoza, fructoza etc., care nu doar ca nu potolesc setea, dar chiar o accentueaza. In plus, suprasolicita pancreasul, iar consumul indelungat predispune la diabet si obezitate"", arata dr. Terentiu-Tiberiu Vlad, medic primar pediatru. Sucurile tip cola contin cafeina, un excitant al celulei nervoase. Cafeina face aceste sucuri periculoase, mai ales pentru copii, ale caror celule nervoase sunt foarte sensibile. ""Consumate timp indelungat, ele influenteaza negativ evolutia normala a dezvoltarii, produc agitatie, insomnii si nervozitate.""
Berea, atat de agreata de barbati, creste diureza (eliminarea urinei), ceea ce accentueaza senzatia de sete. ""Dintre toate lichidele, cea mai indicata pentru combaterea setei este apa minerala. O data cu transpiratia, organismul nostru elimina si saruri minerale.""
SOLUTIE. ""Dar apele minerale contin saruri si elemente chimice ca sodiu, potasiu, clor, calciu, magneziu, adica aproape aceleasi substante pe care organismul le pierde prin traspiratie"", explica dr. Terentiu-Tiberiu Vlad. In zilele toride, apele minerale suplinesc setea chiar mai bine decat apa de la robinet. Si aceasta suplineste setea, cu conditia sa indeplineasca unele calitati: sa fie limpede, sa nu aiba gust sau miros si sa aiba prospetime. Un aspect important este temperatura la care se consuma apa. Ea trebuie sa fie intre 7 si 15 grade Celsius. Peste 15 grade este neplacuta si nu satisface setea. Sub 7 grade Celsius scade rezistenta locala la nivelul mucoasei faringelui, laringelui, traheei, putand produce infectii.

COPII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.