Inghetata e ispita verii. Pentru adulti, dar mai ales pentru copii. E gustoasa, racoritoare, dar atentie: da dureri de gat si e plina de calorii.

Crema-inghetata cu frisca sau unt (8%), inghetata propriu-zisa cu 5% materii grase din lapte sau margarina si sorbetul, preparat din suc de fructe, unt, zahar si aproximativ 20% apa. Iar in cele trei categorii exista sute si sute de sortimente de inghetata.
TOP. In Europa, suedezii, danezii, italienii si mai apoi francezii se inscriu in topul ""marilor"" consumatori de inghetata. Si romanii se straduie, mai ales vara, sa profite de aceasta delicatesa. Dar delicatesa cu pricina e dusmanul siluetei. O inghetata cu ciocolata de aproximativ 90 de grame poate sa aiba 20 g zahar, 22 g grasimi, adica peste 340 de calorii, in timp ce o inghetata clasica de 60 de grame, care are in compozitie apa, ne ofera doar 50 de calorii. Dar indiferent de numarul caloriilor, inghetata trebuie mancata cu masura, deoarece poate provoca dureri de gat persoanelor sensibile: varstnicii si copiii.
LIGHTS. Suntem ispititi de inghetatele ""lights"". Dar, ca si la celelalte produse ""lights"", e prea frumos ca sa fie adevarat. Pentru ca sub aceasta inscriptie s-ar putea sa se renunte la ceva grasimi si zahar, dar cu certitudine se adauga fibre si aditivi. Nutritionistii sunt categorici. Mai bine, din cand in cand, o inghetata clasica, decat zilnic inghetata ""lights"".