Conflictul armat de la granita Israelului cu Libanul a speriat si lumea fotbalului. Adversarele formatiilor israeliene din cupele europene doresc sa dispute meciurile din deplasare intr-o tara neutra. Printre echipele care se vor deplasa in statul
Conflictul armat de la granita Israelului cu Libanul a speriat si lumea fotbalului. Adversarele formatiilor israeliene din cupele europene doresc sa dispute meciurile din deplasare intr-o tara neutra.

Printre echipele care se vor deplasa in statul evreu se numara si Dinamo, alb-rosii urmand sa intalneasca in turul doi preliminar al Cupei UEFA pe Beitar Ierusalim. De teama unui atentat, UEFA a hotarat ca meciul retur, din 24 august, sa nu se joace in capitala Ierusalim, ci langa Tel Aviv, intr-o zona considerata mai sigura. Aceasta se afla insa mult mai aproape, la circa 90 de kilometri de orasul Haifa, bombardat frecvent de militantii Hezbollah cu rachete Katiusa. Mai mult, rebelii libanezi sustin ca detin si rachete cu raza medie de actiune, care ar putea lovi si Tel Avivul.
FRICA. Posibilitatea de a juca intr-o zona periculoasa il sperie cel mai mult pe Ionel Ganea. Atacantului nu ii venea sa creada, dupa tragerea la sorti, ca meciul din deplasare al ""cainilor"" se va disputa in Israel. ""Se joaca la Tel Aviv? Nu se poate"", a spus ""Ganezul"" in fata ziaristilor. In schimb, antrenorul Mircea Rednic spune ca nu ii este frica sa mearga in Tara Sfanta. ""Nu mi-e teama ca se va juca la Tel Aviv. Bombele sunt la noi in autocar"", a spus Rednic, aluzie la transferurile din ultimul timp ale gruparii din Soseaua Stefan cel Mare. Florian Busca, unul din actionarii lui Dinamo, spera ca meciul retur se va juca in alta tara. ""Pacat ca ne ducem intr-o tara in care e razboi. Cred ca UEFA va tine cont de ce se intampla acolo si vom merge sa jucam undeva unde e mai liniste. Poate in Cipru"", a spus Busca.
MONITORIZARE. Din cauza intensificarii conflictului, UEFA a solicitat federatiei si autoritatilor din Israel garantii ca meciurile din cupele europene se pot desfasura in siguranta in aceasta tara. ""Am solicitat federatiei din Israel sa ofere solutii de rezerva, in ipoteza in care o degradare a securitatii in aceasta tara ar impune ca meciurile sa se joace in afara teritoriului statului israelian"", se mai arata intr-un comunicat al forului fotbalistic european. In 2004, UEFA a ridicat interdictia data cluburilor israeliene de a organiza meciuri pe teren propriu, cu conditia ca partidele sa se joace in zona orasului Tel Aviv. UEFA si-a rezervat si dreptul de a interzice disputarea unor meciuri in Israel, in cazul in care autoritatile nu pot garanta securitatea echipelor oaspete.
BOICOT. Dorinta lui Dinamo de a juca meciul din deplasare intr-o tara neutra s-ar putea implini, mai ales ca a aparut deja re-fuzul categoric al celor de la Liverpool de a se deplasa in Israel, pentru meciul din turul trei preliminar al Ligii Campionilor cu Maccabi Haifa. ""Nici nu se pune problema sa ni se ceara sa mergem in Israel pentru a juca un meci de fotbal. Este nebunesc numai sa te gandesti la asta. UEFA nu poate pune pe nimeni in pericol. Ar fi imposibil pentru noi sa ne concentram la meci"", a declarat antrenorul ""cormoranilor"", Rafael Benitez. In alte meciuri din Cupa UEFA vor juca inca doua echipe israeliene: Hapoel Tel Aviv cu Domzale (Slovenia) si Bnei Yehuda cu Lokomotiv Sofia (Bulgaria).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.