Soarele ucide anual 60.000 de oameni, cea mai mare parte a acestor decese fiind cauzate de cancerul de piele, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Razele ultraviolete provoaca arsuri, declanseaza febra, slabesc vederea si imbatrane
Soarele ucide anual 60.000 de oameni, cea mai mare parte a acestor decese fiind cauzate de cancerul de piele, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Razele ultraviolete provoaca arsuri, declanseaza febra, slabesc vederea si imbatranesc pielea, conform raportului OMS, care subliniaza efectele nocive ale expunerii indelungate la soare. Desi in cantitati mici sunt benefice pentru piele, deoarece joaca un rol esential in producerea vitaminei D, razele ultraviolete sunt periculoase la amiaza. Efectul lor poate fi marit in zonele in care se reflecta: iarba si apa reflecta mai putin de 10% dintre razele solare, zapada reflecta 80%, nisipul uscat reflecta 15%, iar spuma marii 25%.
Cateva masuri simple ar putea reduce numarul de decese si cazurile de melanom malign sau de alte tipuri de cancer de piele. Doctorul Maria Neira, director al departamentului pentru sanatate publica in cadrul OMS, recomanda limitarea expunerii la soare intre orele 12:00-15:00, ochelari de soare si o palarie, utilizarea cremelor cu factor de protectie solara. De asemenea, cei care stau la soare ar trebui sa renunte la solar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.