Presedintele nu trece peste afinitatile personale. Reforma serviciilor secrete a intarziat nepermis de mult. Febletea sefului statului, Silviu Predoiu, a adus la Directia de Securitate Interna din SIE un „crai“ rusofon. Lt.-colonelul Val

Presedintele nu trece peste afinitatile personale. Reforma serviciilor secrete a intarziat nepermis de mult. Febletea sefului statului, Silviu Predoiu, a adus la Directia de Securitate Interna din SIE un „crai“ rusofon. Lt.-colonelul Valentin Motorga.

Mai mult ca sigur, Traian Basescu pleaca la Washington insotit de prim-adjunctul SIE, generalul Silviu Predoiu. Nici ca se poate mai rau. E o dovada clara ca presedintele nu trece peste afinitatile personale. Reforma reala din serviciile secrete nu poate incepe fara inlocuirea generalului Predoiu. Este unul dintre cei care au creat si intretinut retele corupte, filoruse in institutiile tarii. Serviciile secrete functioneaza inca in sistem de casta. Trebuie sa fi recomandat de cineva ca sa intri in SIE. Bazandu-se pe un sistem de relatii, Predoiu are, ca mai toti securistii, un aer de filozof si de tatuc. Le stie pe toate. Si-a bagat nevasta la personal si fratele, sef la SRI. Ca sa nu lase de izbeliste Directia Generala de Securitate Interna, generalul si-a adus un inlocuitor pe masura. Locotenent-colonelul Valentin Motorga, „umbra lui Predoiu“, are acel easi afinitati rusofone ca seful sau.
Si aceleasi „in-competente“.

Cand a fost promovat prim-adjunct al Serviciului de Informatii Externe de bunul sau prieten Traian Basescu, generalul Silviu Predoiu trebuia sa umple golul lasat in urma la sefia Directiei Generale de Securitate Interna. Asa ca a numit in loc un alt cadru de nadejde format dupa chipul si asemanarea sa. Locotenent-colonelul Valentin Motorga, „umbra“ lui Predoiu, a fost numit director al DGSI din SIE tocmai pentru ca e santajat de „prietenii“ sefului. Sursele noastre relateaza ca santajul asupra lui Motorga a inceput la Chisinau, unde a avut relatii mai mult decat „neclare“ cu un ziarist roman racolat de rusi, pe numele lui Cristian P. Tot in capitala Republicii Moldova, noul director DGSI a avut o aventura de neuitat. Ca si modelul sau Silviu Predoiu, craiul Motorga a luat o bataie sora cu moartea de la un moldo-rus, fost luptator in Transnistria. Colegii de serviciu il descriu pe Valentin Motorga drept un „lingau corupt, incompetenta intruchipata“. La un examen pentru un post mult mai neinsemnat decat cel de sef al DGSI, Motorga s-a clasat ultimul, pentru ca primise cele mai mici note. Seful sau de atunci, colonelul Nidelea Dragos, a condus comisia de examinare. In decembrie 2005, Silviu Predoiu este numit prim-adjunct SIE si in locul sau la Securitate Interna l-a numit direct pe incompetentul Valentin Motorga. Ca urmare, colonelul Nidelea (devenind subordonat) a fost coborat din functie. Colegii de serviciu au fost consternati.

Cu Silviu Predoiu la Washington
Cu asa fapte de vitejie este foarte clar ca indiferent cine va fi numit succesor al lui Gheorghe Fulga, tot Predoiu va conduce Serviciul de Informatii Externe. Surse din cadrul Presedintiei ne-au confirmat ca, pe langa rapoartele si plangerile penale trimise de fostul colonel SIE Ionel Dragomir, alias „Colonelul Dumitrescu“, pe data de 10 ianuarie 2005, Traian Basescu a primit o vizita la Cotroceni. O persoana din sistem i-a inmanat presedintelui dosarul generalului Silviu Predoiu cu toate „bubele“ acestui personaj. Documentele ar reprezenta dovada ca Silviu Predoiu e un pericol pentru siguranta nationala. Cu toate acestea, Basescu il promoveaza pe Silviu Predoiu al doilea om in SIE, alaturi de generalul Vasilica Sarca, un alt pesedist de marca. Cotroceniul se multumeste doar sa exploateze serviciile unor indivizi corupti, dar foarte bine informati. Ca si in cazul Adrian Nastase, slugile informative ale PSD trebuiau folosite impotriva fostilor stapani. In momentul de fata, sprijinit de „Putere“, din interior de sotie (sefa la Departamentul Resurse Umane) si de prietenul sau, generalul Isac Adrian, Silviu Predoiu conduce SIE. Mai grav este ca l-au acceptat si americanii. Sursele noastre spun ca Silviu Predoiu s-a deplasat impreuna cu Romeo Raicu in SUA. Au pregatit vizita Condoleezzei Rice la Bucuresti si au stabilit un punct de vedere comun in problema avioanelor CIA. Romeo Raicu a negat orice legatura cu generalul. Predoiu va ajunge din nou miercuri, la Washington, de data aceasta chiar alaturi de presedintele tarii. Sa intram putin in biografia generalului.

Biografia unui securist
S-a nascut pe 5 august 1958, la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Geologie-Geografie Bucuresti. A lucrat in perioada 1984-1985 la ICE Geomin. La interventia tatalui sau (care a lucrat la UM 0195 Contrainformatii cu generalul Mot), intre 1985 si 1993, Predoiu si-a desfasurat activitatea la Regia Autonoma Metale Rare Bucuresti. Aceasta regie apartinea de Ministerul de Interne si era un refugiu pentru agentii Securitatii deconspirati sau cu probleme. Dupa ce a terminat Facultatea de Geologie, Silviu Predoiu a facut, intre '86 si '88, scoala de securisti de la Branesti. A lucrat ca ofiter acoperit in comertul exterior si a fost retras in „Centrala“ in 1990. Incepand cu anul 1993, generalul a fost secretar III la Ambasada Romaniei din Lagos - Nigeria. Generalul Predoiu este fiul unui securist de frunte. Tatal generalului a fost seful CI de la Inspectoratul General al Militiei. Omul Securitatii. In 1989, indeplinea functia de inspector-sef al Inspectoratului Ministerului de Interne din Giurgiu. Cetatenii furiosi l-au fugarit pe strada in decembrie 89. Predoiu senior a fost bun prieten cu tatal directorului SIE Gheorghe Fulga, colonel de militie, fost sef al Serviciului de Paza si Ordine din Militia Brasov.

Cariera a la Predoiu
Colegii spun despre Predoiu ca mai bine de 10 ani a fost un nimeni. In 1993, a plecat la post in Nigeria, „secretar III“, la interventia sotiei sale, pe langa fostul presedinte Emil Constantinescu. Sotia generalului a fost studenta a lui Constantinescu si ar fi intervenit cu ajutorul unui coleg si prieten profesor pe langa presedinte ca Predoiu sa plece acolo unde nimeni nu voia. In Nigeria, la Ambasada Romaniei din Lagos. Surse din SIE ne-au povestit ca Silviu Predoiu a fost amestecat in afaceri dubioase cu petrol cu Emeka Offor, un apropiat al vicepresedintelui Nigeriei, si cu un oarecare afacerist dubios, Mircea Furtos. Emeka Offor, posesorul unei imense averi si fost sofer de taxi, trebuia sa ajunga consul onorific al Romaniei in Lagos.
Aceleasi surse spun ca, in 1997, Silviu Predoiu a fost retras in urma unui scandal sexual, dupa ce s-a batut cu portarul ambasadei. Se incurcase cu nevasta acestuia. Sursele noastre au afirmat ca generalul Silviu Predoiu, impreuna cu seful sau din Nigeria, Emil Rapcea, au fost racolati de Serghei Lavrov. Tot acolo a fost injunghiat. Predoiu a negat totul. Pana si faptul ca a fost la post in Lagos.
A fost numit sef de birou in 1997. In anul 2000, Predoiu era locotenent-colonel.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.