Unitati terestre ale armatei israeliene au intrat ieri pe teritoriul Libanului pentru o serie de misiuni impotriva avanposturilor Hezbollah. Pentru prima data de la inceputul raidurilor, bombele au tintit si centrul capitalei libaneze. Este a

Unitati terestre ale armatei israeliene au intrat ieri pe teritoriul Libanului pentru o serie de misiuni impotriva avanposturilor Hezbollah. Pentru prima data de la inceputul raidurilor, bombele au tintit si centrul capitalei libaneze.

Este a doua oara de la inceputul ostilitatilor cand Israelul recunoaste ca si-a trimis trupele terestre in sudul Libanului. Si atunci, si acum, un purtator de cuvant al Armatei israeliene a declarat ca atacurile terestre ""sunt limitate si vizeaza tinte specifice in apropierea frontierei"".
DURATA INCERTA. Cotidianul Haa€™aretz considera ca razboiul din Orientul Mijlociu s-ar putea prelungi inca doua saptamani, timp in care nu poate fi exclusa o ofensiva terestra de amploare, care va avea drept scop lovirea tintelor militare ale Hezbollah. Potrivit Statului Major al Armatei israeliene, ar putea fi intensificate atacurile impotriva rampelor de rachete Hezbollah, fiind vizate dispozitivele cu raza mai lunga de actiune si locurile in care se afla membri ai comandamentului operational al Hezbollah. ""Israelul incearca sa slabeasca semnificativ capacitatea Hezbollah, nu sa anihileze grupul siit, deoarece este imposibil sa elimini o miscare populara, religioasa"", a declarat un responsabil militar israelian.
ATACURI. Raidurile intensive din Liban s-au soldat in noaptea de marti spre miercuri cu moartea a cel putin 58 de persoane in zona Beirutului si in sudul tarii. Avioanele israeliene au atacat de trei ori ""perimetrul de securitate"" al militiilor Hezbollah din sudul Capitalei, precum si centrul Beirutului, pentru prima data in opt zile. Mai multe cartiere rezidentiale din Capitala au fost transformate in ruine. In cursul diminetii de ieri, la Nabatiya si-au pierdut viata o libaneza si cei trei copii ai sai, precum si o femeie din Sri Lanka si un sudanez. Alti cinci civili au fost ucisi intr-un raid care a vizat un convoi de camioane in localitatea Maaraboun, situata la circa 85 de kilometri nord-est de Beirut. Aviatia israeliana a bombardat si o baza a Hezbollah din orasul Baalbeck, precum si o cladire din Hermel, bastion al miscarii siite situat mai la nord, in apropiere de frontiera cu Siria. Agentia France Press noteaza ca atacurile israeliene au vizat si un centru comercial din Ghaziya, statiune la Marea Mediterana situata in apropiere de orasul Tyr. De sub ruinele cladirii distruse au fost scoase cinci persoane in viata, intre care trei muncitori egipteni. Surse diplomatice israeliene ne-au declarat ca Israelul a vizat, de la inceputul operatiunii, cartierele generale ale Hezbollah, concentrarile de munitie ale miscarii siite, locurile in care se afla lansatoarele de racheta si postul de televiziune.
ULTIMATUM. Statele Unite au instiinat Israelul ca mai are la dispozitie o saptamana pentru a distruge tintele Hezbollah. Dupa incheierea acestui termen-limita, Washingtonul se va alatura solicitarilor internationale de incetare a ostilitatilor din Liban, au declarat, pentru ziarul britanic The Guardian, surse britanice, europene si israeliene. Mai mult, intr-o scrisoare transmisa Congresului, presedintele SUA, George W. Bush, a afirmat ca tara sa ar trebui sa trimita militari in Liban, pentru a asigura protectia cetatenilor americani si a obiectivelor americane. ""Trupele vor fi retrase dupa ce va fi sigur ca nu mai exista nici o amenintare la adresa cetatenilor si intereselor americane"", a scris Bush.

REPATRIEREA CETATENILOR ROMANI CONTINUA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.