Un grup de muncitori polonezi plecati sa munceasca in agricultura, asemeni ""capsunarilor"" romani, au fost transformati in sclavi in Italia si supusi la tratamente inumane. O actiune in forta a politiei italiene, in urma careia 113 muncitori po
Un grup de muncitori polonezi plecati sa munceasca in agricultura, asemeni ""capsunarilor"" romani, au fost transformati in sclavi in Italia si supusi la tratamente inumane.


O actiune in forta a politiei italiene, in urma careia 113 muncitori polonezi au fost eliberati dintr-un lagar de munca fortata unde fusesera retinuti, torturati, violati, a socat opinia publica atat din Italia, cat si din Polonia. In cadrul unei actiuni comune supranumite ""Pamantul fagaduit"", fortele de politie din cele doua state au arestat peste 20 de persoane pentru trafic de persoane si privare de libertate.
CERC CRIMINAL. Lagarele de munca localizate in sudul Italiei in regiunea Puglia erau conduse de trei polonezi, doi ucraineni si un algerian, care se ""alintau"" reciproc ""kapos"", termen folosit de gardienii nazisti in lagarele de concentrare. In timp, peste 1.000 de polonezi veniti sa lucreze in Italia in domeniul agricol au cazut victime ale cercului criminal care administra lagarul si se ocupa de recrutarea sclavilor, relateaza agentia de presa poloneza PAP.
METODE NAZISTE. Muncitorii polonezi eliberati le-au povestit investigatorilor regimul de teroare la care au fost supusi de conducatorii lagarului. Erau obligati sa munceasca aproximativ 15 ore pe zi, salariul fiind calculat in functie de numarul de ore trudite, iar o ora valora mai putin de un euro. In timpul liber oamenii erau obligati sa stea in camere fara lumina si incalzire, unde noaptea dormeau pe jos sub supravegherea permanenta a unor paznici inarmati. Nici macar masa nu era mai buna, singurul meniu disponibil fiind compus doar din doua elemente: apa si paine. Muncitorii
le-au explicat politistilor ca pentru aceste conditii mizere si chiar si pentru masa trebuiau sa plateasca, lucru, de altfel, valabil si pentru situatiile in care se imbolnaveau. Atunci cotizau, in mod obligatoriu, cu 20 de euro drept ""amenda"" pentru deranjul adus sefilor lagarului si pentru ruperea ritmului de lucru. ""Acestea sunt conditii similare celor din lagarele de concentrare unde oamenii erau nu numai exploatati pentru munca depusa, ci erau tinuti si intr-o stare de sclavie"", a declarat procurorul italian Piero Grasso, citat de Reuters. De altfel, politia italiana a declarat ca au fost cazuri si de prostitutie fortata, violuri si agresari fizice asupra muncitorilor polonezi. Multi au fost batuti cu bastoane din metal sau au fost lasati prada cainilor pe care gardienii ii asmuteau asupra lor daca incercau sa se impotriveasca. Moartea a patru polonezi, pe care sefii lagarului au pus-o pe seama unor sinucideri, va face obiectul unei alte investigatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.