„F“, pe numele ei Filomela Bacaci, avea dosar la Securitate si figura racolata de ofiterul Emilia Balici. Tatal ei, Alexandru Bacaci, era judecator la Tribunalul Sibiu, iar mama, economista la intreprinderea de bere.

Dupa '89
„F“, pe numele ei Filomela Bacaci, avea dosar la Securitate si figura racolata de ofiterul Emilia Balici. Tatal ei, Alexandru Bacaci, era judecator la Tribunalul Sibiu, iar mama, economista la intreprinderea de bere.

Dupa '89, tatal ei a intrat in FSN si coordona Comisia de ancheta civila impotriva teroristilor din Sibiu. Drumul i s-a intersectat cu cel al procurorului militar Anton Socaciu. Acesta i-a reprosat ca fata lui „e securista“.

Alexandru Bacaci, azi profesor universitar la Sibiu, ne-a declarat ca fata lui a vazut dosarul si ca a recunoscut in note scrisul colegei ei de banca, Nadine. Nadine era nimeni alta decåt fata ofiterului de Securitate Emilia Balici.

Bacaci sustine ca are acasa dovada de la Procuratura Militara din '91, care a facut ancheta in urma plångerii formulate de fiica sa. Balici ar fi recunoscut ca e vinovata de fals, uz de fals si delapidare. Dar a ajuns, dupa '90, adjunct SRI!

Istoricul Marius Oprea a declarat, ieri, la Realitatea TV, ca a vazut fise de racolare facute de Emilia Balici cu copii de 9 ani si 11 ani. Mai sustine i storicul ca, la finele anului 1989, in Sibiu existau 170 de cazuri de elevi „colaboratori“

Ne tinem de promisiunea facuta ieri: ancheta privitoare la cazul „F“, fata din clasa a IX-a, in anul 1986, care aparea cu „FISA A COLABORATORILOR DIN RANDUL ELEVILOR“, unde primise codul „NELI“, a fost finalizata. Astazi, va putem oferi povestea. Ea este zguduitoare si demonstreaza modul in care fostii securisti de genul capitanului de la acea vreme Emilia Balici - ofiterul care aparea ca fiind persoana cu care „Neli“ trebuia sa tina legatura pentru turnatorii - au recurs la cele mai incredibile metode, ordinare, prin care si-au facut planul la racolari in fata sefilor lor de atunci. Acesti monstri de ofiteri ar fi trebuit de multa vreme pedepsiti. Dar ei si-au vazut de treaba si au fost pastrati in perioada tranzitiei in acelasi sistem informativ.

Ieri, la Realitatea TV, istoricul Marius Oprea a facut alte cåteva declaratii zguduitoare, afirmand ca, la finele anului 1989, existau 170 de minori racolati de Securitate. De asemenea, istoricul a mai spus ca a intålnit cazuri de minori de 9 ani si de 11 ani, care apareau ca si colaboratori ai aceleiasi Emilia Balici, capitan de Securitate. Iata, asadar, adevarata fata hidoasa a Securitatii.
Povestea Filomelei Bacaci, pentru ca despre aceasta persoana e vorba, e si foarte trista, dar si extrem de grava in acelasi timp. Grava nu pentru ea, care a avut aceasta experienta „neagra“ a copilariei, pe care nu o va uita niciodata, ci pentru ca povestea acestui experiment securist dovedeste pana unde a putut ajunge sistemul comunist
sa-si implante ghearele pentru a subzista. Ofiterul Emilia Balici, protagonistul securist al fisei de colaborator facuta pe numele Filomelei Bacaci, a lucrat si dupa 1990 in SRI. Pentru ce a facut inainte de '89 nu a raspuns, insa, niciodata.

'Fire deschisa, secretara UTC pe clasa>>
Filomela Bacaci este, astazi, o persoana respectata, profesoara de biologie la un liceu. La randul ei, are familie. Tatal acesteia a fost judecator la Tribunalul Judetean Sibiu si este un onorabil avocat si prorector la Universitatea „Lucian Blaga“ din localitate. Din datele pe care le detinem, confirmate de matusa Filomelei Bacaci, acest copil a crescut mai mult alaturi de mama, intrucat, cand ea avea doar trei ani, a survenit divortul intre parinti. In fisa din Arhivele Securitatii Sibiu, Bacaci Filomela aparea ca ar fi fost recrutata in 30.09.1986, data la care ea era eleva la Liceul „Octavian Goga“, din Sibiu. In „scurta descriere a caracteristicilor psihofizice si a posibilitatilor de informare“ din fisa, se arata ca Filomela este „fire deschisa, are destula maturitate in realizarea si intelegerea problemelor puse in discutie, cu un vocabular adecvat, cu cunostinte de cultura generala corespunzatoare, abordeaza cu usurinta conversatiile, se face placuta in anturaj, este apreciata de colegi, a fost aleasa secretara UTC pe clasa“. Mama ei, economist la acea vreme la Intreprinderea „Berea“, este astazi foarte bolnava si, dupa cum ne-a spus sora acesteia, Doina Grigore, se afla in imposibilitatea de a vorbi. Septembrie 1986 a fost anul in care capitanul de Securitate Emilia Balici avea ordine de la superiori sa-si faca planul la racolari. Asa a aparut si aceasta fisa.

Socant: Sa recunosti scrisul colegei de banca in note informative
Dupa evenimentele din decembrie 1989, cand Alexandru Bacaci, tatal Filomelei trecuse in avocatura, dar in acelasi timp intrase in Frontul Salvarii Nationale. El a avut o altercatie, pe fondul investigatiilor despre asa-numitii teroristi de la Sibiu, cu procurorul militar Anton Socaciu de la Brasov, care a coordonat prima data ancheta celebrului caz al atrocitatilor de la bazinul din curtea Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu. Acel dosar a fost denumit de presa simplu: Dosarul „Dragomir“. In acest dosar, la acea vreme Socaciu a facut un talmes-balmes de ancheta. Cauza „Sibiu“ a fost preluata mai tarziu de catre procurorii militari de la Bucuresti. Dar acesta este un alt subiect. Ocupandu-se de cercetarea „civila“ a evenimentelor, din partea FSN local, drumul tatalui Filomelei Bacaci s-a incrucisat cu cel al procurorului Socaciu. Acesta din urma i-a reprosat ca nu e revolutionar „cum se da“ si ca fata lui e securista“. Filomela se afla in ultima clasa de liceu. Procurorul se baza pe anumite documente dintr-un dosar aflat in Arhivele Militiei si Securitatii Sibiu. Socat, Alexandru Bacaci si-a luat fata de mana si, impreuna cu mama acesteia, s-au dus la procuror. Acesta i-a pus dosarul de adeziune in fata. In fata documentelor, fata a negat categoric ca ar sti ceva sau ca cineva i-ar fi spus vreodata sa dea informatii sau sa scrie ceva. In fata scrisului din documentele de la dosar, Filomela Bacaci a ramas extrem de mirata pentru ca a recunoscut scrisul colegei ei de banca din liceu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.