Autorii primului transplant de fata din lume au dezvaluit, in premiera, amanunte despre complexa operatie suferita de Isabelle Dinoire. Starea frantuzoaicei Isabelle Dinoire, prima persoana din lume care a primit o grefa partiala de fata, continu
Autorii primului transplant de fata din lume au dezvaluit, in premiera, amanunte despre complexa operatie suferita de Isabelle Dinoire.

Starea frantuzoaicei Isabelle Dinoire, prima persoana din lume care a primit o grefa partiala de fata, continua sa se imbunatateasca. Dupa 7 luni de la operatie, profesorii Bernard Devauchelle si Jean-Michel Dubernard au dezvaluit culisele interventiei ce a durat 15 ore.
Isabelle Dinoire (38 ani) a fost desfigurata in mai 2005, de cainele sau labrador. Operata la 27 noiembrie 2005 ea a primit buzele, nasul si barbia unei femei aflate in moarte cerebrala. In timpul operatiei s-a utilizat si o metoda inedita: viermi de matase, pentru drenarea secretiilor. In plus, inainte de transfer fata donatoarei a fost pastrata in bureti inghetati.
In cursul operatiei, chirurgii au descoperit ca fata donatoarei era lipsita de un nerv important, avand rolul de a-i permite pacientei sa miste partea inferioara a fetei. Cu toate acestea Isabelle Dinoire a reusit sa mestece si sa inghita la doar o saptamana dupa interventie. Totusi, chiar si acum ii este greu sa miste buza inferioara sau sa zambeasca cu adevarat. Mai mult, medicii avertizeaza ca pericolul respingerii grefei inca nu a fost depasit. Iar Isabelle Dinoire a trecut deja printr-o situatie similara, cand tesuturile transplantate au inceput sa se invineteasca, fata sa transformandu-se intr-o masca infricosatoare. Injectiile cu doze importante de imunosupresoare au salvat-o atunci, dar tratamentele antireject continua si astazi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.