Autorii primului transplant de fata din lume au dezvaluit, in premiera, amanunte despre complexa operatie suferita de Isabelle Dinoire.

Starea frantuzoaicei Isabelle Dinoire, prima persoana din lume care a primit o grefa partiala de fata, continua sa se imbunatateasca. Dupa 7 luni de la operatie, profesorii Bernard Devauchelle si Jean-Michel Dubernard au dezvaluit culisele interventiei ce a durat 15 ore.
Isabelle Dinoire (38 ani) a fost desfigurata in mai 2005, de cainele sau labrador. Operata la 27 noiembrie 2005 ea a primit buzele, nasul si barbia unei femei aflate in moarte cerebrala. In timpul operatiei s-a utilizat si o metoda inedita: viermi de matase, pentru drenarea secretiilor. In plus, inainte de transfer fata donatoarei a fost pastrata in bureti inghetati.
In cursul operatiei, chirurgii au descoperit ca fata donatoarei era lipsita de un nerv important, avand rolul de a-i permite pacientei sa miste partea inferioara a fetei. Cu toate acestea Isabelle Dinoire a reusit sa mestece si sa inghita la doar o saptamana dupa interventie. Totusi, chiar si acum ii este greu sa miste buza inferioara sau sa zambeasca cu adevarat. Mai mult, medicii avertizeaza ca pericolul respingerii grefei inca nu a fost depasit. Iar Isabelle Dinoire a trecut deja printr-o situatie similara, cand tesuturile transplantate au inceput sa se invineteasca, fata sa transformandu-se intr-o masca infricosatoare. Injectiile cu doze importante de imunosupresoare au salvat-o atunci, dar tratamentele antireject continua si astazi.