La o saptamana de la dezvaluirea presedintelui Romaniei Traian Basescu privind planul Unirii Basarabiei cu tara - un proiect care a primit si binecuvantarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist - lumea politica si presa de la Chisinau
La o saptamana de la dezvaluirea presedintelui Romaniei Traian Basescu privind planul Unirii Basarabiei cu tara - un proiect care a primit si binecuvantarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist - lumea politica si presa de la Chisinau sunt inca tulburate. Basescu se afla in continuare pe prima pagina a ziarelor din Basarabia, inclusiv a celor de limba rusa, la rivalitate cu subiectul exploziei de la Tiraspol. "Vor sa uneasca ros-oranjii Basarabia cu Romania?", se intreaba cu ingrijorare Moldova Vedomosti, iar Komersant Plus, tot sub forma unei interogatii, titreaza in editia sa de ieri "In Uniunea Europeana in componenta Romaniei?". Autoritatile sunt, cum altfel?, rezervate. Dupa o brambureala prin Parlament privind o cerere imperativa, dar si neconstitutionala, adresata taciturnului sef de la Chisinau, Vladimir Voronin, de a da raportul Legislativului, pana la urma factiunea comunistilor a dat, prin vocea liderului de grup Eugenia Opstaciuc, un anunt in care se afirma ca Partidul Comunistilor va pregati o "declaratie serioasa" ca raspuns la propunerea lui Traian Basescu. Seful diplomatiei chisinauane, Andrei Stratan, a fost singurul oficial care si-a exprimat ceva, respectiv mai mult uimirea, asemenea colegului sau dambovitean, Razvan Ungureanu. Chiar mai mult, el a mai declarat putin prea categoric ca "Chisinaul nu a primit propuneri de la Bucuresti privind integrarea simultana in Uniunea Europeana". Aceeasi afirmatie este facuta si de analistul Vladimir Socor, care pare din ce in ce mai mult ca face politica externa a regimului Voronin in ultima perioada.
Socor nu il crede pe presedintele Romaniei
Intr-un interviu exclusiv acordat agentiei oficiale de stat Moldpres, Vladimir Socor il face mincinos pe presedintele Romaniei: "Ideea ca Republica Moldova ar fi putut sa intre in Uniunea Europeana prin intermediul unei forme oarecare de unificare cu Romania, este o simpla fantezie. Vreo "oferta" a Bucurestiului in 2005, de a "aduce" Republica Moldova in UE impreuna cu Romania, evident ca nu a existat si nici n-ar fi putut sa existe", afirma Socor, care mai sustine ca este "inoportuna sublinierea problemelor istorice si de identitate nationala, readucerea in discutie si politizarea chestiunii "moldovean ori roman".
Aceasta parere nu este insa impartasita de analistul politic Petru Bogatu, care de altfel aratase anterior in paginile singurului cotidian de limba romana din Basarabia, ziarul Flux, ca ar putea exista o prima modalitate pentru repararea istoriei: constituirea unei Uniuni Romania - Republica Moldova dupa modelul Serbia-Muntenegru. Bogatu mai arata ca mai multi oficiali internationali au in vedere reunificarea. De altfel, noul ambasador numit de presedintele SUA George Bush la Chisinau vine, nu intamplator, din Coreea de Sud. Faptul ca Basescu a facut public Proiectul Unirii "dovedeste ca presedintele roman nu a renuntat si la ideea reintregirii nationale in interiorul UE. El a tinut sa-si divulge programul sau unionist pentru a le arata foarte clar cetatenilor Republicii Moldova ca Romania este singura poarta deschisa prin care ei pot intra in UE", afirma Bogatu, care isi incheie editorialul de ieri cu exprimarea sperantei ca "Romania va reusi in cele din urma sa scoata Republica Moldova din blocul cu Ucraina pentru a o muta in cel al Balcanilor de Vest, fapt ce i-ar netezi drumul spre o aderare la UE dupa 2007".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.