Conferentiar doctor Olga Simionescu, dermatolog cu nume de la Spitalul Colentina, explica in continuare acneea, care poate fi acneea vulgara la adolescenti, acneea de maturitate, acneea la nou-nascuti, acneea la femeile stresate de peste 30 de ani, acneea la cortizon, la clor si acneea de contact.

Daca omul are comedoane albe sau negre, dupa spargere are acnee. Dar boala acnee este declarata daca situatia se repeta. Cosurile sunt considerate papule, adica au un diametru mai mic de 0,5 cm, sunt rosii, cu relief si cu continut solid. Alta forma sunt pustulele, tot de diametru sub 0,5 cm, dar cu lichid suprainfectat, adica cu puroi. Nodulii sunt asemanatori cu papulele, dar localizati mai in profunzime. Mai exista si forma de chisturi. Datorita acestor forme de manifestare exista acnee papuloasa, acnee pustuloasa, acnee nodulara si acnee chistica. In tratament trebuie scazut excesul de sebum cu antiseboreice, dar sa
nu facem pielea uscata.
Exista medicamente care rup comedoanele, numite comedolitice, facand parte din aceasta clasa acidul retinoic si derivatii aromatici. Se folosesc local si antibiotice precum metronidazolul, eritromicina. In formele de acnee medii spre severe, cu suprainfectii, se foloseste tetraciclina si doxiciclina pe cale orala. Tratamentele locale sunt mai potrivite decat tratamentele generale. Cosurile se pot stoarce, dar nu oricum, ci prin stoarcere blanda cu tifoane sterile.