Exista multe mituri care sunt asociate tulburarilor de alimentatie, de exemplu, ca acestea afecteaza doar femeile tinere, ca sunt un fenomen al epocii moderne sau ca sunt ceva de care poti scapa foarte usor. Tulburarile de alimentatie sunt o experien

Exista multe mituri care sunt asociate tulburarilor de alimentatie, de exemplu, ca acestea afecteaza doar femeile tinere, ca sunt un fenomen al epocii moderne sau ca sunt ceva de care poti scapa foarte usor. Tulburarile de alimentatie sunt o experienta neferi-cita care nu este impartasita cu cei din jur decat in momentul in care este prea tarziu. La urma urmelor, pentru marea majoritate a oamenilor a manca este una dintre placerile vietii si un foarte important eveniment social.

Numarul persoanele care sufera de tulburari de alimentatie este in crestere. In momentul in care cineva isi da seama ca altcineva drag lui sufera de aceste tulburari, aceasta persoana se simte pierduta, confuza, amenintata sau chiar furioasa. Din fericire exista medici care pot interveni.
Desi tulburarile de alimentatie sunt foarte frecvente in zilele noastre, se stiu putine lucruri despre cauzele acestora si, in plus, nu exista tratamente rapide si usoare pentru a le vindeca.

Ce trebuie sa se stie despre persoanele cu tulburari de alimentatie ?
Trebuie sa se stabileasca daca aceste persoane sunt rautacioase, rele sau sfidatoare, daca trec printr-o "faza a adolescentei" sau daca au dezvoltat aceste tulburari din cauza unor comportamente neadecvate ale parintilor. Trebuie sa se stabileasca daca aceste tulburari sunt produsul stresului care domina epoca moderna sau al obsesiilor in ceea ce priveste silueta.

Adevarul despre tulburarile de alimentatie
Desi multe dintre lucrurile ce tin de tulburarile de alimentatie nu sunt pe deplin intelese, se stiu urmatoarele: tulburarile de alimentatie exista de secole, desi in zilele noastre dureaza mai mult si sunt mai rezistente la orice forma de ajutor. Exista unele legaturi cu tendinta moderna de a fi slab. Desi curele de slabire nu provoaca tulburari de alimentatie, cercetatorii au scos la iveala faptul ca femeile tinere care au urmat o cura de slabire drastica au cu 18% mai multe sanse de a dezvolta o tulburare de alimentatie decat cele care au urmat diete mai blande.
Problemele psihologice grave pot mari cu 7% riscul de a dezvolta o tulburare de alimentatie, mai ales comportamentul obsesiv compulsiv si depresia.

Cat de comune sunt tulburarile de alimentatie?
Tulburarile de alimentatie depind de atitudinea bolnavului fata de mancare, de controlul apetitului si de obiceiurile proaste de alimentatie si afecteaza sanatatea si functionarea normala a organismului. Cea mai comuna forma de tulburare de alimentatie este obezitatea.
Bulimia nervoasa manifestata prin mancatul excesiv urmat de eliminarea alimentelor este o tulburare de alimentatie dezvoltata de 8% dintre femei intr-o anumita perioada a vietii lor. 3% dintre persoane dezvolta anorexie, barbatii fiind mai putin afectati de aceste tulburari decat femeile. Cauzele tulburarilor de alimentatie sunt complexe.

Tratarea tulburarilor de alimentatie
Tratamentul dureaza mult, implicand, de multe ori, ani de munca grea. In aceasta perioada tensiunea este mare, comunicarea nu este foarte buna, totusi familiile trebuie sa se implice. Este nevoie, evident, si de sfaturile unui expert in domeniu.
Este un drum lung pana la vindecare. Specialistii spun ca, la capatul a cinci ani de tratament, doar 50% dintre persoanele cu tulburari de alimentatie se vindeca, desi multi dintre acestia pot ramane preocupati de hrana, de silueta sau de greutate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.