Geoana nu va fi candidatul PSD pentru Cotroceni. PIN ar putea fi cooptat intr-o alianta preelectorala, iar PC, PNL, PD si UDMR ar putea fi parteneri de guvernare. Toate aceste scenarii ale PSD sunt lansate de secretarul general Miron Mitrea.

Intr-un interviu acordat ieri agentiei NewsIn, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, declara ca Ion Iliescu ar trebui sa aiba un rol mai important in PSD decat are acum si lanseaza in sprijinul acestei idei teoria unor aliante. ""Un sistem de aliante in eventualitatea unor alegeri anticipate, in jurul PSD si cu sprijinul lui Ion Iliescu, e obligatoriu"", sustine Mitrea. El apreciaza ca Polul Social, lansat de tandemul Iliescu-Roman, nu a fost o idee buna, dar vede posibil in locul acestuia un alt format - ""o constructie politica"", in care sa fie cooptate sindicate, dar si partide. ""Ma gandesc la PIN, de exemplu. Stiu ca o sa se mire foarte multa lume cand spun asta, dar este un partid activ si care va trebui sa intre si el intr-o alianta ca sa intre in Parlament"", spune Mitrea.
VARIANTE. In ceea ce priveste posibile aliante postelectorale, Mitrea nu exclude o colaborare cu UDMR, desi ""poate n-ar fi rau sa se mai odihneasca si ei"", si nici una cu PC. ""Nu cred ca exista relatii ireconciliabile intre cele doua partide (PSD si PC), chiar daca este o nervozitate mare in PSD pe acest subiect"", sustine Mitrea, luand in calcul chiar si o alianta cu PNL sau PD. ""Cu PNL, daca va fi nevoie, sunt convins ca se vor gasi solutii. Iar PD, chiar daca relatiile dintre cele doua partide nu au fost foarte bune si nu sunt nici acum grozave, este o posibilitate"", sustine Mitrea. Intrebat daca PSD ar mai accepta o alianta preelectorala cu PC, Mitrea crede ca ""este o posibilitate"", dar precizeaza ca nu s-a discutat acest lucru la nivelul partidului si ""sigur colegii mei se vor urca pe pereti cand am sa le spun ca exista aceasta posibilitate"".
NU-I GEOANA. Pe de alta parte, Miron Mitrea recunoaste ca PSD nu are, la acest moment, un candidat pentru alegerile prezidentiale, spunand ca Geoana ""se gandeste mai degraba la functia de prim-ministru"".
Totusi, el este convins ca in PSD s-ar gasi oameni care sa intre in cursa pentru Cotroceni, nominalizandu-i pe Ilie Sarbu, Ioan Rus, Sorin Oprescu si Serban Nicolae. Mitrea anunta insa ca o decizie privind candidatul PSD la prezidentiale va fi luata doar dupa alegerile parlamentare.

NASTASE SI DIP, IN PERICOL