Acasa fostul international, care chiar daca nu da fotbalul pe bucatarie, tot are timp de centrari culinare si driblinguri picante. Nu stiu daca de la Pele a prins ceva din bucataria braziliana, dar stiu ca la 19 ani, in Mexic a€™70,

Acasa fostul international, care chiar daca nu da fotbalul pe bucatarie, tot are timp de centrari culinare si driblinguri picante.

Nu stiu daca de la Pele a prins ceva din bucataria braziliana, dar stiu ca la 19 ani, in Mexic a€™70, Lita Dumitru l-a facut pe El Rey sa guste niscai iarba. De i-o fi placut sau nu, asta n-o sa aflam niciodata. Cert e ca nici Pele nu s-a apucat de pascut, dar nici Nationala n-a mai apucat prea curand Mondialele. Cat despre mizeria de Campionat Mondial de acum, niscai vitamine n-ar strica. Si-as recomanda unui Ronaldo, Beckham sau altor produse de marketing care-au imbracat cam din intamplare tricoul de fotbalist, o usoara transhumanta prin dealurile cu iarba grasa si gustoasa ale Bucovinei. Pentru vitaminizare. Apoi s-o ia de la zero povestindu-si unul altuia ""Capra cu trei iezi"", in timp ce joaca fotbal cu nasturi pe masa la bufetul satesc.
Imi intind cu of picioarele pe gazonul proaspat tuns. Doamna casei m-a omenit cu cafea. Pana ma-ntorc in prafaraia inabusitoare din mandra Capitala transformata-n santier, trag cateva guri de aer curat in piept de se zgaltaie tigla de pe casa. Flori, cativa copaci, mai in spate o gradina... Octidental-octidental... ""Pai chiar e"", ma prinde gandind cu voce tare domnul Lita Dumitru. Sau, Nea Lita, mai bine, ca e taticua€™ multora de pe-aici. Chiar daca vor sau nu sa o recunoasca! Si este idolul lui Hagi. Macar el a avut bunul simt si-a spus-o. ""Mi-a placut o casa din Germania, am fotografiat-o si, cand mi-am permis, mi-am facut una la fel. Dupa atatia ani de munca..."" Ciugulim ceva gustari.
TRAIM IN ROMANIA. ""Cand m-am intors din Germania in a€™94, parcelele din fotbal erau deja impartite"", incepe cu of povestea nea Lita. ""Am devenit repede incomod. Cu FC National am avut rezultate formidabile. Luni de zile am fost pe primul loc in campionat. Apoi Casai i-a spus viceguvernatorului Soare ca, daca nu-l da afara pe Lita Dumitru, va avea probleme. Eu am crezut ca-n Romania, dupa Revolutie poti sa vorbesti. Dar se pare ca i-am suparat pe unii si pe altii. Asa ca m-a dat afara."" Vantul se-nteteste. Umbrela sub care stam se clatina, iar masa o data cu ea si, tot tinand de masa ca sa nu pierdem bunatate de cafele, riscam sa fim luati pe sus ca Mary Poppins si nu stiu daca avem stofa.

IN BUCAtARIE. ""Hai mai bine-n casa"", rosteste formula magica nea Lita. In casa, adica in bucatarie... Deschide frigiderul fara nici o explicatie si scoate cate ceva. Doamna casei, alaturi... ""Si lui Miron Cozma i-au spus sa ma dea afara"", reia povestea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. ""Dar el, incapatanat cum e, a facut cum a crezut el ca e mai bine, nu cum ii spuneau pe la telefon altii. «Daca nu prindeti divizia A, nu mai treceti de defileu», mi-a zis Cozma. Greu sa lucrezi sub presiunea asta. Dar i-am adus pe Tara, Matinca, Toader, Baicea si multi altii. Din ce avea Miron am pastrat doi. Unii din Valea Jiului spuneau sa mergem la Geoagiu Bai sa ne antrenam. «Dar nu-i nimeni bolnav», am zis eu si-am plecat la Predeal pentru pregatire. Adica am facut totul ca la carte, nu cu improvizatii. Asa a crescut echipa. Am scapat de retrogradare si-am promovat. Din patru etape eram pe locul cinci. Atunci am facut eu o mare greseala."" Pauza.
Gazdele mele isi pun la treaba talentul bucataresc. Isi soptesc ceva, iar masa se umple cu mirodenii. Oala de pe aragaz clocoteste cu folos. Dau sa-l intreb ceva pe nea Lita. De gustibus.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.