Orastie. Un orasel, de provincie, care si-a propus sa intre in Cartea Recordurilor. Cu cea mai mare coliva din lume. In noaptea de vineri spre sambata bucatarii au ""lucrat"" la coliva intr-o unitate militara bine pazita. Manifestarile - intitul

Orastie. Un orasel, de provincie, care si-a propus sa intre in Cartea Recordurilor. Cu cea mai mare coliva din lume. In noaptea de vineri spre sambata bucatarii au ""lucrat"" la coliva intr-o unitate militara bine pazita.

Manifestarile - intitulate ""Zilele dacilor"", care comemoreaza 1900 de ani de la moartea regelui dac Decebal, au constituit pretextul pentru prepararea colivei gigant. Demersurile pentru Cartea Recordurilor au fost deja facute si nimic nu mai sta in calea colivei, mai ales ca depaseste greutatea tintita initial, adica 2,5 tone.
Sambata, 1 iulie. Vremea ploioasa s-a dovedit a fi prielnica pentru ca, fiind un aliment foarte perisabil, coliva avea nevoie de... racoare. A fost adusa in fata Catedralei din Municipiul Orastie la ora 18:45, desi toate afisele o anuntau de la ora 16. Organizatorii au declarat ca de la directia sanitara nu li s-a dat voie sa o scoata de la frigidere pana spre seara. Ca sa nu se inmoaie!
ISTORIA, NEIMPORTANTA. Prepararea ei a inceput de vineri. A muncit o armata de oameni pentru asta, mai ales ca se dorea ca marea coliva sa depaseasca doua tone si jumatate. Pana la urma coliva a ajuns la impresionanta cantitate de 3 tone si 363 de kilograme, o lungime de 9 metri si 4 metri inaltime. Conform spuselor organizatorilor, in 2004 japonezii au facut o prajitura de orez de 2,1 tone, pentru a comemora victimele de la Hiroshima. Romanii s-au gandit ca Regele Decebal merita mult mai mult. Oamenii insa nu prea stiu despre ce este vorba. ""Se comememoreaza 100 de ani de la moartea lui Decebal"", localizeaza un domn, in timp, evenimentul. Sau niste elevi de gimnaziu, folosindu-se de scuza ca nu au fost la mormantul marelui conducator, considera ca a trait din ""o suta si ceva pana prin anii 600"". La slujba ce a avut loc inainte de aparitia uriasei colive au fost pomeniti toti martirii neamului romanesc. Impresionantul sobor de preoti a adus aminte ca romanii sunt crestini de aproape doua milenii, iar aceasta coliva este preparata tocmai pentru ca oamenii sa nu uite acest lucru.

IMBULZEALA. Toata populatia din Orastie s-a strans in fata Catedralei


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.