Baile Tusnad, Tusnad Nou, Tusnad Sat, trei localitati insirate pe DN 12, spre Miercurea-Ciuc. Nu iti dai seama cand treci dintr-un loc in altul. In acest perimetru se afla si o fabrica de pufuleti. GUSTOSI. I-am mancat cu totii pe vremea cand mergea
Baile Tusnad, Tusnad Nou, Tusnad Sat, trei localitati insirate pe DN 12, spre Miercurea-Ciuc. Nu iti dai seama cand treci dintr-un loc in altul. In acest perimetru se afla si o fabrica de pufuleti.
GUSTOSI. I-am mancat cu totii pe vremea cand mergeam la scoala, unii inca ii mai cauta si acum. ""Bagi doua pungi de pufuleti, bei un pahar cu apa, se umfla totul in stomac si iti trece foamea"", ti se spune de fiecare data cand apari cu mamaliga expandata in mana. Cel care a deschis afacerea cu pufuleti la Tusnad se numeste Simon Rudolf. ""O sa radeti, dar si la noi exista sezon, exact ca in turism. Cele mai mari comenzi le avem toamna si primavara, cand merg copiii la scoala. Iarna se cumpara mai multa ciocolata, ca are si calorii, iar vara pufuletii nu sunt prea cautati, pentru ca dupa ce ii mananci trebuie sa bei apa"", spune patronul.
PRODUCTIE. Zilnic se fabrica 400 de kilograme de pufuleti. Procedeul este simplu. Se foloseste un malai de calitate superioara, adus din strainatate, se inmoaie cu putina apa, apoi se toarna in cuva unei masinarii care prin presiune si o caldura de 180 de grade scoate pufuletii. Imediat sunt stropiti, dati cu sare si ambalati. ""O punga are 40 de grame si pleaca de la noi cu 2.200 de lei vechi. Intr-o perioada faceam pufuleti mai sarati, dar am primit cateva scrisori de la niste pensionari care ne-au rugat sa punem mai putina sare, pentru ca sufera cu inima"", povesteste Rudolf.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.