Despre Tusnad nu prea mai poti vorbi ca pe vremuri, ca despre Mica Elvetie. Investitorii nu ii dau tarcoale,
vilele lasate in paragina o imbatranesc mult, dar asta n-o impiedica totusi sa-si serbeze zilele cu fast si, mai ales, cu gust. Fie el si de tocanita ungureasca.

De zilele Bailor Tusnad, serbate week-end-ul trecut pe o ploaie marunta si enervant de perseverenta, cativa localnici au strans ""in centru"" vreo patru duzine de turisti in jurul a cinci ceaune. De la distanta parea o procesiune sau un ritual foarte bine orchestrat. Apropiindu-te, mirosul devenea din ce in ce mai ispititor si bonetele albe incepeau sa-ti dea indicii. Ispita era semnata de cinci echipe care se intreceau in ale mancarurilor traditionale: ciolan si tocanita ungureasca. Timp de patru ore, cat a durat concursul, pensionarii iesiti de ""la proceduri"" si-au frecat mainile pe langa focurile care incingeau gastro-ateliere, fara prea multe vorbe, jinduind la un pranz festiv ""la botua€™ calului"".
Nicolae Ion din Ploiesti e printre spectatori si asista la competetia gastronomica numai ca sa mai uite ""de situatie"". ""Sunt dezamagit de ce am gasit la Tusnad, nici o investitie, nu locuri de divertisment; ma plictisesc destul de tare. Bine macar ca am nimerit de zilele statiunii, caci se mai intampla una-alta"". Stela Lungu din Bucuresti are aceeasi nemultumire si s-a antamat si ea in dreptul ciaunului 3, salivand de mai mult de jumatate de ora. ""M-am pacalit: brosura pe care am consultat-o despre Tusnad indica extraconditii, am ajuns aici si am constatat ca nu seamana deloc. Macar cu o portie de tocanita sa ma aleg"", spune zambind femeia.

VERDICT. Juriul a decis ca echipa stomatologilor din Tusnad gatesc bine ciolan si tocanita ungureasca