COMENTARIUL SPECIALISTULUI

Presiunea atmosferica, la nivelul Europei, va fi in crestere, in zilele urmatoare, intr-o masa de aer mai rece. Exceptie va face spatiul cuprins intre Muntii Balcani si Muntii Carpati, unde va marca o scadere. In acelasi spatiu, si in straturile mai inalte ale atmosferei, va avea loc o patrundere rece, iar circulatia aerului va fi de asa natura, incat norii care se vor dezvolta aici vor fi constransi sa-si consume tot potentialul de umezeala. In Romania, ploile vor fi frecvente si abundente, insotite de rafale de vant cu aspect de vijelie si de caderi de grindina. Zonele din tara cu o vreme mai putin severa vor fi Dobrogea - indeosebi partea dinspre Litoral si Moldova - aria de campie si de podis. (meteorolog: Romica Jurca)

PERSPECTIVA METEO

Citeste si:

IULIE: Va fi mai cald decat in mod obisnuit in majoritatea regiunilor. Precipitatii vor fi excedentare in sud si local in centrul tarii, iar in rest vor fi in general normale. In luna lui Cuptor, in care valorile normale ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 21°C si 31°C, cele mai ridicate temperaturi pot depasi 36°C in sudul tarii. Temperaturile minime se vor incadra intre 9°C si 19°C, mai coborate in centru si nord, dar mai ridicate in sud si pe litoral, unde vor predomina noptile tropicale. Vor alterna intervalele cu vreme frumoasa cu acelea in care instabilitatea atmosferica va fi mare. Aceasta se va manifesta prin averse de ploaie, ce pot avea caracter torential, caderi de grindina si intensificari ale vantului ce pot avea aspect de vijelie. Numarul de zile cu precipitatii va fi cuprins intre 9 si 12.
AUGUST: Temperaturile medii lunare vor avea valori comparabile cu mediile lunare multianuale. Cantitatile de precipitatii vor fi in general obisnuite, exceptand sudul si estul, unde local vor fi excedentare. Pe un fond de vreme normala vor fi atat zile caniculare (temperaturi maxime >35°C), cat si nopti tropicale (temperaturi minime >20°C) in sud. Spre sfarsitul lunii se va inregistra o scadere a temperaturilor, iar instabilitatea se va accentua. Vor fi ploi, mai ales cu caracter de averse, insotite de descarcari electrice, de caderi de grindina si intensificari ale vantului ce pot avea aspect de vijelie. Fata de regimul climatic al temperaturilor minime cuprins intre 8°C si 18°C, in cele mai reci nopti sunt posibile valori mai scazute (sub 5°C). Numarul de zile cu precipitatii va fi cuprins intre 7 si 10.
SEPTEMBRIE: Regimul termic mediu se va apropia de valorile obisnuite. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, prezentand o tendinta spre excedent in sud-estul tarii. In prima parte a lunii, vremea va fi in general frumoasa, cu temperaturi maxime cuprinse intre 18 si 28°C, mai ridicate in sudul tarii, pana spre 30°C. In partea a doua, vremea va intra intr-un proces de racire treptata. Temperaturile minime, care in mod obisnuit pentru aceasta luna se incadreaza intre 5°C si 15°C, vor marca o scadere spre sfarsitul lunii pana la valori usor negative in depresiunile din nord si centru. Cantitatile de precipitatii vor fi cumulate intr-un numar de 5 la 8 zile.

NOTA: Realizarea estimarilor prognostice pentru valorile medii lunare este in jur de 65%.

BUCURESTI