Transporturile, Educatia si Sanatatea au luat mai mult de jumatate din banii pe care ministrul Vladescu i-a pus la bataie pentru suplimentarea bugetelor ministerelor. Banii vor fi utilizati pentru investitii. Guvernul a aprobat cea de-a doua rec

Transporturile, Educatia si Sanatatea au luat mai mult de jumatate din banii pe care ministrul Vladescu i-a pus la bataie pentru suplimentarea bugetelor ministerelor. Banii vor fi utilizati pentru investitii.

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetara din anul 2006, care va determina majorarea deficitului bugetar de la 0,9% din PIB pana la 2,5% din PIB. Ministerele au primit mai mult cu circa 7,3 miliarde de lei noi (2,3% din PIB). Banii au fost alocati in functie de necesitati, pe proiecte. ""In spatele fiecarei sume alocate exista proiectul pentru care ea a fost alocata"", spune Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor publice.
TRANSPORTURI. Bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului va fi majorat cu 1,7 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei de la bugetul de stat si 601 milioane lei din credite externe. Banii vor fi utlizati pentru reabilitarea de drumuri si constructia de autostrazi, intretinere si dezvoltare a infrastructurii rutiere si feroviare. Alti 63 milioane lei vor fi utilizati pentru dezvoltarea turismului, iar 50 milioane lei pentru facilitatile de transport oferite veteranilor de razboi, pensionarilor, elevilor si studentilor.
EDUCATIE. Ministerul Educatiei si Cercetarii va primi in plus fata de bugetul alocat suma de aproximativ 1,3 miliarde de lei, in special pentru proiecte de investitii care vizeaza modernizarea sistemului de invatamant si constructia de campusuri scolare. De asemenea, din fondurile alocate prin rectificarea bugetara se va asigura suma de 142,1 milioane lei pentru plata celei de-a doua transe din diferentele salariale din perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 pentru personalul didactic din invatamantul de stat.
SANATATE. Ministerul Sanatatii va beneficia de 1,1 miliarde lei. Suma va fi utilizata pentru proiecte de investitii si programe de sanatate, pentru construirea a opt spitale regionale de urgenta de gradul I si 20 de spitale de urgenta de gradul II, precum si pentru consolidarea si extinderea unor corpuri ale Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Alta parte din bani va fi cheltuita pentru programul de prevenire si control al bolilor transmisibile, inclusiv pentru reabilitarea liniei de productie de vaccinuri a Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino si pentru elaborarea documentatiei necesare pentru o noua linie de productie de vaccinuri.
INTERNE. In top patru, la mare distanta de primele trei ministere, se afla Ministerul Administratiei si Internelor care va primi in plus suma de 514,5 milioane lei noi, din care 500 milioane lei noi de la bugetul de stat. Sumele vor fi utilizate pentru asigurarea fondurilor necesare majorarii numarului de posturi cu 19.863, ca urmare a inlocuirii militarilor in termen prin eliminarea serviciului militar obligatoriu.
AGRICULTURA. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va primi in plus 476,1 milioane lei noi. Fondurile vor fi destinate in principal acordarii de subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli si, respectiv, de despagubiri, pentru agricultorii ale caror culturi au fost afectate de calamitatile naturale.

Majorarea deficitului

Majorarea deficit bugetar nu va periclita echilibrul macroeconomic, intrucat vor creste in special cheltuielile destinate investitiilor, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice. Si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, considera ca majorarea obiectivului de deficit bugetar nu va crea presiuni inflationiste suplimentare si nici nu va determina cresterea deficitului extern, intrucat 80% din fonduri vor fi alocate pentru investitii.
Suplimentarea cheltuielilor bugetare este o necesitate in opinia oficialilor romani.
NECESITATE. ""Dezvoltarea infrastructurii este o conditie pentru dezvoltarea Romaniei. In transport, situatia este similara cu cea din anii a€˜90, in sistemul financiar"", a afirmat Vladescu. El a mai precizat ca in acelasi timp cu investitiile in infrastructura este nevoie si de investitii in resurse umane. ""Trebuie marit numarul celor buni si foarte buni. In invatamant mai exista multe de facut la nivelul infrastructurii, a pregatirii cadrelor didactice. Aceasta investitie va fi una dintre cele mai profitabile in urmatorii cinci ani"", a precizat ministrul.

LA COADA PLUTONULUI MINISTERIAL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.