Un calcul simplu arata ca scorul meciului dintre liberali si democrati este egal. Pedistii au faultat si punctat cu Pogea si propunerea de intarire a administratiilor publice locale - adica tuflirea Guvernului. Iar penelistii au faultat si au marca
Un calcul simplu arata ca scorul meciului dintre liberali si democrati este egal. Pedistii au faultat si punctat cu Pogea si propunerea de intarire a administratiilor publice locale - adica tuflirea Guvernului. Iar penelistii au faultat si au marcat tot de doua ori: cu renuntarea la chingile unui deficit bugetar auster - raiul constructorilor, antrepenorilor, consultantilor etc. - si cu propunerea de retragere a trupelor din Irak.
Gafa politica! Asa a catalogat presedintele PD, Emil Boc, propunerea liberalilor, de a fi retrasi militarii romani din Irak. La nici o ora de la conferinta de presa comuna premier - ministru al Apararii, in care Teodor Atanasiu a fost mandatat sa solicite CSAT retragerea trupelor noastre, din motive de securitate a vietilor omenesti, dar si financiare, colegii de Alianta ai liberalilor au sarit ca arsi. Desi ministrul Apararii precizase ca ar fi vorba despre retragerea a 890 de militari romani din Irak, ceea ce ar insemna o economie de aproximativ 90 de milioane de dolari din bugetul MApN.
Ce-i drept ca liberalii ii tin, de cateva zile, intr-o ofensiva mediatica pe democrati, din care cei din urma par a fi usor buimaciti. Miercuri, premierul, ministrul liberal al Finantelor si guvernatorul BNR au anuntat majorarea deficitului bugetar de la 0,9% la 2,5% din PIB, pentru a se da unda verde investitiilor, joi au venit cu aceasta propunere, extrem de percutanta la publicul larg, de a retrage soldatii din teatrele de razboi irakiene.
Pana acum, oamenii lui Basescu erau cei care dadeau tonul agendei politice. Surprizele se tineau lant si nu-mi aduc aminte ca, vreodata, partenerii de coalitie ai democratilor sa fi catalogat drept ""gafa politica"" vreo actiune solitara de-a PD. Partid care acum e suparat, nevoie mare, ca liberalii nu s-au consultat in Alianta, privind retragerea trupelor, uitand ca, parca mai ieri, PD si l-a retras pe vicepremierul Pogea din Guvern, provocand un fel de restructurare a acestuia dupa formula PD, fara avertizarea partenerilor.
Nici faptul ca premierul a vorbit despre un efort financiar prea mare pentru Romania, pentru a sustine contingentele noastre in Irak (plus Afganistan) nu l-a inmuiat pe domnul Boc. E, fara doar si poate, o gafa politica de proportii care, daca ar fi fost facuta de PD, s-ar fi numit strategie politica inteligenta.
Cele doua partide au inceput sa joace tare in planul imaginii. PNL s-a hotarat sa renunte la rolul de incasator-sef si isi scoate, la o zi-doua, artileria grea. PD ii da inainte cu opozitia. Sau cu ""necesitatea dialogului"", la care brusc se renunta, daca interesele partidului o cer. Si o cam cer.
Un calcul simplu arata ca scorul meciului dintre liberali si democrati este egal. Pedistii au faultat si punctat cu Pogea si propunerea de intarire a administratiilor publice locale - adica tuflirea Guvernului (fara consultarea liberalilor). Iar penelistii au faultat si au marcat tot de doua ori: cu renuntarea la chingile unui deficit bugetar auster - raiul constructorilor, antrepenorilor, consultantilor etc. - si cu propunerea de retragere a trupelor din Irak.
E-adevarat ca PD are un avantaj: presedintele-jucator-arbitru care face vizite pe la spitale, statii de salvare, poduri si podete.
Dar nu m-ar mira ca,
de-acum inainte, si premierul sa inceapa sa faca vizite inopinate pe domeniile stapanite acum de democrati. Prin salile de tribunal, pe la Politie, pe drumurile nationale, pe la Primaria Capitalei...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.