Conducerea PNL, convocata in toiul noptii de Tariceanu, a decis ieri sa ceara CSAT-ului condus de Basescu retragerea trupelor din Irak. O tema cu priza la public, dar cu scurtcircuit international. Semn ca pentru premier frontul cu Basescu este prio
Conducerea PNL, convocata in toiul noptii de Tariceanu, a decis ieri sa ceara CSAT-ului condus de Basescu retragerea trupelor din Irak. O tema cu priza la public, dar cu scurtcircuit international. Semn ca pentru premier frontul cu Basescu este prioritar. Despre sedinta Biroului Permanent Central al PNL nu s-a stiut nimic, chiar luni avand loc intrunirea saptamanala a acestui for. Tarziu, in noapte, telefoanele unor lideri PNL alesi pe spranceana, in special ministrii partidului, au zbarnait pentru a anunta invitatia presedintelui-premier Calin Popescu Tariceanu pentru o sedinta urgenta ieri-dimineata. Lipsea tocmai ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, aflat la Galati. La fata locului au aflat ca e vorba despre strategia politica a partidului pentru urmatoarele luni. Nu o strategie de guvernare, ci una cu iz electoral, in eventualitatea unor anticipate. E nevoie de teme cu priza la public, au spus strategii lui Tariceanu, teme sociale care sa atraga electoratul de partea PNL, nu a lui Basescu si a PD. De mare actualitate - moartea caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu in Afganistan, pentru care Basescu a stors o lacrima public. Acelasi Basescu - autor al mai multor asigurari ca Romania isi respecta angajamentele internationale si nu isi va retrage trupele din Irak. Tot in actualitate, Legea 42/2004 care obliga MAPN sa hotarasca anual, pana astazi, asupra fortelor care pot fi dislocate anul urmator pentru participarea Romaniei la misiunile internationale. In jurul pranzului, intr-o conferinta de presa, premierul Tariceanu anunta ca ministrul Apararii a fost mandatat de conducerea PNL sa ceara CSAT retragerea trupelor din Irak. ARGUMENTE. Primul argument adus de premier a fost ""impactul pe care il au asupra populatiei"" decesele militarilor romani in Irak si Afganistan. Tariceanu a evocat apoi deciziile unor state ca Spania, Germania, Bulgaria sau Italia de a-si retrage trupele. Nu in ultimul rand, efortul financiar - ""extrem de mare, extrem de apasator"" - pe care il suporta Romania cu aceste trupe. Potrivit lui Atanasiu insa, este vorba despre 200 de milioane de dolari, iar economia facuta ar inseamna 90 de milioane de dolari. Pentru ca nu ar urma sa fie retrase decat compania trimisa pentru protectia demnitarilor pe parcursul alegerilor din Irak, pentru ca si-a incheiat misiunea, apoi militarii din zona Nasiriyya, pentru ca se retrag italienii si ""ramanem fara suport logistic si fara comandament"". ""Misiunea sub egida NATO pentru instruirea armatei irakiene o vom pastra, probabil chiar o sa o dezvoltam"", a aratat Atanasiu. Ca de altfel si toate celelalte misiuni NATO, ONU sau UE la care Romania participa, motiv pentru care propunerea PNL nu vizeaza si trupele din Afganistan. FARA CONSULTARI. Primul-ministru a aratat ca inaintea acestei decizii nu s-a consultat cu presedintele Basescu. ""Aceasta conferinta de presa il va ajuta sa afle"", a raspuns Tariceanu ziaristilor. Nu s-au consultat cu nimeni!
SEDIU PNL. Tariceanu a iesit in fata cu Atanasiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.