Stiti ca... Franta a castigat Campionatul Mondial de Fotbal in 1998, iar anul acesta ea face parte din grupa G, alaturi de Elvetia, Coreea de Sud si Togo; ca lui Zinedine Zidane i se zice Zizou si ca parintii sai sunt de origine algeriana...

Dar, stiati ca... de mai multe secole bucataria franceza este o arta. In acest timp, Franta a reusit sa se mentina in top, la nivel mondial, la capitolul rafinament si excelenta culinara. Fie ca numai ni le imaginam, le devoram din ochi de prin carti ori de la televizor sau chiar le gustam, mancarurile frantuzesti devin o pasiune.

STIL. Bucataria frantuzeasca a primit medalia de aur a artei culinare mondiale. Emblemele maretiei sale sunt vinurile, painea si branza. In strainatate, specialitatile culinare frantuzesti sunt produse de lux si se servesc si pentru placerea de a trai in stil frantuzesc. In Franta este imposibil de imaginat o masa de la care sa lipseasca faimoasele baghete. Bagheta este versiunea cea mai comuna si cea mai apreciata a painii. Lunga, fina, aurita, bagheta este vedeta oricarui magazin de paine. In Franta, magazinele de paine sunt decorate in stil artizanal. Imbracamintea vanzatoarelor, decorul interior, expunerea painilor se imbina armonios, creand un adevarat regat al painii, unde regina este bagheta traditionala frantuzeasca. Nu lipsesc de aici nici briosele sau croisantele, care universal sunt recunoscute sub numele lor de origine. Branza face de asemenea parte din patrimoniul gastronomic francez. Exista aproximativ patru sute de sortimente de branza. Tara cu o lunga traditie viticola, Franta este una dintre principalele producatoare mondiale de vinuri de calitate. Dintre toate regiunile franceze, se pare ca Bourgogne este cea care poarta peste tot in lume prestigiul vinurilor frantuzesti.