Specialisti in domeniul antiterorist ai SRI au sesizat Politia pentru retinerea unui cetatean irakian intrat in Romania cu identitate falsa. Suspiciunea s-a dovedit a fi reala. Mahmoud Chaker, fost diplomat al Ambasadei Irakului la Bucuresti in reg
Specialisti in domeniul antiterorist ai SRI au sesizat Politia pentru retinerea unui cetatean irakian intrat in Romania cu identitate falsa.
Suspiciunea s-a dovedit a fi reala. Mahmoud Chaker, fost diplomat al Ambasadei Irakului la Bucuresti in regimul lui Saddam, fusese expulzat in 2003, impreuna cu alti diplomati, toti fiind declarati persona non grata pe o perioada de cinci ani.
CAIRO. Cunoscut ca agent cu acoperire diplomatica al serviciului secret irakian din vremea dictaturii, Chaker avea ca sarcini strangerea de fonduri si organizarea de atentate importiva unor obiective occidentale si israeliene din Bucuresti. In 2005, in podul cladirii care a gazduit Ambasada Irakului au fost gasite componentele unui aruncator de grenade, care se planuia a fi folosit in atentate. Pentru ca dorea sa reactiveze reteaua reprezentantilor Partidului Baas in Romania, Chaker a obtinut un pasaport din partea noilor autoritati irakiene, sub un nume fals. Shaker A. Shaker, cetatean irakian cu rezidenta la Cairo, a gasit o cale facila de a reveni in Romania. A gasit la Istanbul o romanca (Monica din Bacau) cu care s-a logodit .
15 ANI. Dupa ce a aflat de intrarea lui, SRI a propus retinerea lui Chaker, expulzarea in 48 de ore si extinderea regimului de persona non grata la 15 ani. Potrivit SRI, ""fost sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti, sub acoperire diplomatica, a fost retinut de organele Autoritatii pentru Straini din MAI la 19 iunie. SRI investigheaza in continuare persoanele de contact din Romania ale agentului irakian si legaturile acestora cu filiere teroriste internationale. (Radu Tudor)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.