Gotan Project inseamna traditie, inventivitate si avangardism. Publicul Salii Palatului s-a delectat vreme de un ceas cu o muzica pe care o vor asculta si urmasii nostri, fara riscul de a se plictisi. Se intampla si la case mai mari: spectacolul

Gotan Project inseamna traditie, inventivitate si avangardism. Publicul Salii Palatului s-a delectat vreme de un ceas cu o muzica pe care o vor asculta si urmasii nostri, fara riscul de a se plictisi.

Se intampla si la case mai mari: spectacolul a inceput cu 40 de minute intarziere, dupa ce spectatorii au avut parte de o sauna in holul Salii Palatului. Inclusa in pretul biletelor, probabila€¦ Oricum, lipsa cabinelor de dus aferente saunei a fost trecuta cu vederea la auzul primelor acorduri.
CE-I GOTAN? Un acordeon, viori, un violoncel, o chitara, un instrument de percutie. O voce senzuala de femeie. De ce altceva ar mai avea nevoie un tangou ca sa placa in plin secol XXI? Ce muzica ascultam? Pentru cei mai multi traitori ai anului de gratie 2006 un simplu gen muzical este o experienta perimata. Zeci de genuri muzicale ne-au bucurat deja sufletul. Ne ramane asadar sa uram bun venit epocii mixajelor, a amestecului formelor de expresie, a coincidentelor sonore, a contrastelor care se atrag. Gotan Project sparge tiparele tangoului. E tangou, dar e altfel. Insusi numele grupului provine din forma argentiniana argotica a cuvantului tangou (gotan). ""Anagrama"" rearanjeaza, intr-o forma sofisticata, structuri de beat-uri electronice si muzica jamaicana pe suportul solid al ritmurilor tangoului clasic. Pe scurt, da o noua dimensiune celebrului gen latino: electro-tangoul.
""LUNATICO"". Muzica instrumentala si vocala live. Adica o miniorchestra. Un DJ. Proiectii video. Decupaje de lumina colorata, proiectata pe costume si decoruri. Albe toate. Impresia e ca Gotan Project face muzica numai buna de trimis in cosmos, in navete spatiale care nu se mai intorc pe Pamant. Sa vada si extraterestrii, o data cu pozitia noastra in sistemul solar si cu plansele anatomice - sa auda, mai precis - ce muzica asculta pamanteniia€¦ Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff si Christoph H. Muller, fondatorii grupului, si-au atins tinta. Muzica lor se intinde de la piese apartinand clasicilor tangoului, Anibal Troilo si Astor Piazzola, pana la colaborari cu vedete ale muzicii electronice precum Peter Kruder sau Pepe Bradock. Au cantat si-o piesa in premiera, pe care DJ-ul ne-a asigurat ca n-o stim: ""El norte"". Acum o stim si-o s-o tinem minte. ""Una musica brutal"" a produs declicul aplauzelor. Turneul de promovare al noului lor album, ""Lunatico"", a lasat urme-n sufletul si-n mintea spectatorilor. Pour les connaisseurs...

CESARIA EVORA REVINE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.