Plenul Senatului a ratificat, marti, Acordul dintre Romania si SUA privind facilitatile militare americane de pe teritoriul romanesc, formuland insa recomandari la textul documentului, astfel incat sa nu fie afectata politica externa promovata de Buc
Plenul Senatului a ratificat, marti, Acordul dintre Romania si SUA privind facilitatile militare americane de pe teritoriul romanesc, formuland insa recomandari la textul documentului, astfel incat sa nu fie afectata politica externa promovata de Bucuresti, relateaza Mediafax.
Semnat la 6 decembrie 2005, documentul cuprinde obligatiile partilor in sfera politico-militara si de securitate, in sectorul financiar-bugetar, al serviciilor si utilitatilor publice, precum si prevederi si implicatii cu caracter juridic. In acest sens, senatorii din trei comisii - Comisia pentru politica externa, Comisia juridica si Comisia pentru aparare - au formulat observatii si au solicitat explicatii asupra unor elemente de ambiguitate sau insuficient dezvoltate in acord. In prezenta ministrului Apararii si a celui de Externe, ei au consfintit asupra formularii unor recomandari care ar putea fi luate in calcul intr-un aranjament ulterior. Astfel, in acest aranjament s-ar putea prevede ca ""responsabilitatile, vointa si perspectivele politicii externe ale Romaniei, interesul national sa fie avute mai bine in vedere si explicit formulate in Aranjamentele de aplicare"". Totodata, se recomanda instituirea obligativitatii ca reprezentantii militari americani sa se consulte la nivel politic si militar cu autoritatile din Romania, in eventualitatea planificarii unor operatiuni militare de pe teritoriul romanesc si indreptate catre terte destinatii. Conform Raportului adoptat de Senat, in aplicarea acordului trebuie sa se aiba in vedere si reglementarea jurisdictiei penale si civile asupra personalului militar american dislocat, astfel incat, ""in situatii si in cazuri de o importanta deosebita pentru Guvernul Romaniei, renuntarea la jurisdictie poate fi retrasa, autoritatile romane exercitand propria jurisdictie"".
Intr-un aranjament separat, senatorii sustin ca se impune si reglementarea aspectelor care tin de amplasarea pe teritoriul romanesc a unui sistem antiracheta, in eventualitatea unui astfel de proiect. ""Aranjamentele de aplicare in domeniul patrimonial si financiar trebuie sa reglementeze modalitatile de acces ale firmelor romanesti si facilitatile firmelor romanesti pentru exploatarea acestor oportunitati, respectiv ale comunitatilor si economiei din zonele in care vor fi amplasate trupele respective"", se mai arata intre recomadarile formulate de senatori.
Secretarul de Stat american Condoleezza Rice si ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu au semnat, in 6 decembrie 2005, la Palatul Cotroceni, Acordul de acces privind stabilirea de facilitati militare americane in Romania. La ceremonie au asistat presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.