Evaluarea pe care presedintele Traian Basescu a facut-o Guvernului luni seara, in fata parlamentarilor, a atras replici vehemente ale liderilor PNL, care il acuza pe acesta ca nu sprijina Executivul.

Traian Basescu le-a vorbit alesilor timp de o ora despre situatia in care se afla Romania cu cateva luni inainte de a fi primita in Uniunea Europeana. Prea multe stegulete galbene. De vina? In primul rand ""mediocritatea"" in care functioneaza institutiile statului. Dintre guvernanti insa, chiar primul-ministru a absentat, alaturi si de alti ministri PNL, de la primul mesaj pe care seful statului l-a adresat Parlamentului de la inceputul mandatului.
GRUPURI... POLITICE. Criticile presedintelui au vizat Guvernul in ansamblul lui atunci cand s-a pus problema lipsei unei strategii fiscale, care ""impiedica o planificare adecvata in sectoarele bugetare"". Ar fi fost nevoie de restructurare, iar cei care s-au impotrivit au dat dovada de o abordare ""politicianista facuta in slujba unor grupuri politice, si nu in slujba romanilor"". Ar fi fost nevoie si de
5 la suta din PIB alocate pentru Educatie, pentru ca sistemul se confrunta cu probleme care tin de lipsa banilor: se face scoala dupa metode traditionale, nu sunt cadre didactice specializate, in invatamantul rural e personal necalificat etc. Sanatatea are in schimb o alocare bugetara de aproape 4 miliarde de euro, fata de 80 de milioane in 1998 si cu acestea situatia e din ce in ce mai rea: medicina preventiva este complet dezorganizata, medicina de familie este subfinantata, sistemul de ingrijiri la domiciliu este practic absent, sistemul de ambulanta este subfinantat. Demiterile facute de ministrul Nicolaescu in spitale le-au lipsit de ""performanta manageriala si control"", in conditiile in care sunt ""suprafinantate"". Pachetul de legi privind reforma in sanatate este ""un balast legislativ"". Mai grav insa, Ministerului Sanatatii a adus haosul in eliberarea medicamentelor compensate, tergiversand organizarea licitatiilor nationale anuale. Agricultura este una de subzistenta, iar ""balbaielile"" din justitie, ""frecventa deciziilor contrarii"" nu sunt semnul independentei, ci al ""lipsei de profesionalism ori de integritate"". ""Magistratii trebuie
sa-si faca curat in propria curte"", pentru ca unii dintre ei sunt corupti, iar Guvernul trebuie sa adopte proiectul Monicai Macovei, de infiintare a Agentiei de Integritate.
UNGHIURI DIFERITE. Mesajul presedintelui a fost insotit de aplauzele parlamentarilor PSD si PRM. ""Parca ar fi citit din motiunile PSD"", a reactionat prompt presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, care crede ca a asistat la ""discursul de dezinvestire al Cabinetului Tariceanu"". Deputatul PRM Lucian Bolcas a vazut si ""platitudini"" in evaluarea presedintelui, iar liderul UDMR, Marko Bela, s-a aratat nemultumit ca Basescu nu s-a referit si la Statutul minoritatilor. Singurii care nu au gasit si neajunsuri discursului prezidential au fost, desigur, reprezentantii PD, care au aratat ca evaluarea presedintelui a cuprins exact domeniile ""esentiale pentru agenda si interesul imediate ale cetateanului"".
PROTEST. In schimb, liberalii l-au sanctionat sever pe seful statului pentru criticile aduse Guvernului. ""Atitudinea presedintelui a fost una specifica unui om de opozitie. Nu este o pozitionare de echipa si va intra din nou mai curand la costurile guvernarii, decat la atuurile ei"", a reactionat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. El s-a aratat nemultumit ca Basescu nu a rostit o vorba despre infrastructura, despre pensii sau mediu, domenii coordonate de ministri PD. Pentru ca ""Guvernul pare mai apreciat la Bruxelles decat de presedintele Romaniei"", Olteanu i-a recomandat lui Basescu ""sa puna mana pe o carte si sa citeasca"" despre situatia altor tari la integrare, in loc sa faca ""acte de vitejie spunand de la tribuna Parlamentului ca sunt prea multe stegulete galbene"".

CE SPUN CEI VIZATI