Gripa aviara de la Codlea
nu este de import. E posibil ca ea sa fi fost adusa de pasarile salbatice. Se presupune ca sursa focarelor de la Codlea a fost Lacul Dumbravita, din apropierea platformei.

Acestea sunt concluziile pe care le-a dat ieri publicitatii Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) in urma anchetei epidemiologice asupra focarelor de gripa aviara de pe Platforma Codlea.
EXPLICATIE. Faptul ca nu au fost gasite pasarile salbatice care se presupune ca au adus boala in zona Codlea este cauzat de numarul mic de exemplare aduse la teste. ""In acest moment nu avem inca un sistem bine pus la punct. Aceste pasari salbatice trebuie aduse pentru diagnostic de cei de la vanatoare si silvic. Din pacate s-au primit putine pasari"", apreciaza doctorul Eugen Olaru de la Institutul de Diagnostic pentru Sanatatea Animalelor.
SITUATIE. Ornitologii au prezis inca din vara anului trecut ca in Romania va sosi gripa aviara, potrivit lui Olaru. ""Acest lucru ne-a ajutat foarte mult. Pe noi nu ne-a prins boala nepregatiti"", considera doctorul. Pregatiti fiind, numarul de pasari sacrificate in epsiodul Codlea acum se apropie de un milion, iar numarul focarelor a depasit o suta. ""Din cele 127 de focare de gripa aviara mai sunt active 105, celelalte fiind inchise sau in curs de inchidere. In 120 de focare sunt introdusi pui santinela. Consideram ca pana la sfarsitul acestei luni si in primele zile ale lunii viitoare vom inchide majoritatea focarelor"", a anuntat Marian Avram, presedinte al ANSVSA. Insa pericolul nu a trecut. ""In toamna asteptam din nou necazuri"", considera dr. Eugen Olaru.

TRASEUL FOCARELOR