"Nici eu nu ma las asa usor... "   Nu vrea sa povesteasca despre premierele pe care le-a avut si despre turneele fabuloase. Vrea sa ne lase placerea sa le descoperim stagiunea viitoare, din toamna. Astazi, coregraful si dansatorul Razvan Mazil
"Nici eu nu ma las asa usor... "   Nu vrea sa povesteasca despre premierele pe care le-a avut si despre turneele fabuloase. Vrea sa ne lase placerea sa le descoperim stagiunea viitoare, din toamna. Astazi, coregraful si dansatorul Razvan Mazilu sarbatoreste 33 de ani.     "Atunci cand nu stiu cu ce sa incep, cand mi se pare ca ma repet, cand efectiv nu am nici o idee, ascult muzica si las inspiratia sa vina cu ajutorul armoniei sunetelor. In ultimul timp am fost un privilegiat, am ascultat numai Bach, pentru ultimul meu spectacol, Block Bach de la Teatrul Odeon. Bach te ajuta sa fii deasupra lucrurilor, deasupra realitatii, nu are cum sa nu te inspire. Asa ca, ascult Bach... Si ma uit inapoi (desi nu cred intotdeauna in utilitatea intorsului in timp) cum tocmai s-a incheiat o alta stagiune plina, pentru mine, de evenimente extraordinare. Vreau sa va povestesc despre un proiect la care ma gandeam demult si care s-a concretizat intr-un mod nesperat. Este vorba despre proiectul   DANCE ENERGY, de care sunt foarte mandru. Am absolvit Liceul de coregrafie din Bucuresti in 1992. Am prins, deci, si haosul epocii comuniste, si pe cel al tranzitiei de dupa a€™90. Conditiile in care am invatat sa dansez erau de neimaginat, era o saracie lucie, spectacolele omagiale la care eram obligati sa participam pareau sa nu se mai sfarseasca. Din pacate, in anul de gratie 2007, suntem departe de a avea o scoala de coregrafie la standarde occidentale. Explicatiile se pierd, desigur, in dezinteresul si birocratia cu care Ministerul Educatiei trateaza invatamantul coregrafic... Am invatat de mult sa nu mai astept nimic de la nimeni, am invatat ca trebuie sa ne responsabilizam din punct de vedere social atunci cand o problema ne doare, asa ca, impreuna cu Fundatia Prais, alaturi de care am facut voluntariat, am pus bazele proiectului DANCE ENERGY, in beneficiul liceelor de coregrafie din Romania. Primul spectacol a avut loc la data de 12 martie la Opera Nationala si, in fata unei sali arhipline, am strans alaturi dansatori romani si straini, actori, muzicieni, mari personalitati culturale carora le multumesc pentru faptul ca s-au alaturat acestei cauze, ce imi pare, uneori - trebuie sa recunosc - foarte «don quijotesca», o lupta cu morile de vant. Toate incasarile de pe urma acestui show si din donatii au fost orientate catre Liceul de coregrafie «Floria Capsali» din Bucuresti. Succesul acestei prime actiuni mi-a dat curaj, asa ca DANCE ENERGY va continua. Nici eu nu ma las asa usor... As vrea sa arat ca dansul poate avea un viitor in Romania, as vrea ca cei mici, care viseaza sa aibe o cariera in dans, sa capete mai multa incredere in ei insisi."  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.