Un guvern minoritar
sustinut tacit in Parlament de
opozitie pana in ianuarie 2007 si care sa conduca
prin ordonante de urgenta pentru a nu risca in Parlament. Este una din posibilele variante de guvernare daca Partidul Conservator se va retrage de la guvernare.

Consiliul National al Partidului Conservator va decide duminica daca va iesi sau nu de la guvernare. Decizia va fi precedata de o consultare cu filialele din teritoriu si de o analiza la rece a colaborarii cu celelalte partide din arcul guvernamental atat la nivelul Executivului, cat si in Parlament. Posibila iesire de la guvernare a PC va insemna sfarsitul actualei coalitii guvernamentale, care a permis Aliantei D.A. sa se instaleze la putere in decembrie 2004, desi nu castigase alegerile parlamentare.
Spargerea coalitiei prin eventuala trecere a PC in Opozitie va pune asadar sub semnul intrebarii sustinerea Guvernului Tariceanu in Parlament. Ca urmare, trebuie gasita o formula care sa excluda cel putin pana anul viitor alegerile anticipate.
ANTICIPATE. Si aceasta, pentru ca alegeri anticipate inainte de 1 ianuarie 2007 nu par posibile din mai multe motive. In primul rand, avand in vedere frictiunile dintre PNL si PD, nu se stie in ce masura ele vor mai candida pe liste comune. Daca totusi o vor face, atunci impartirea locurilor pe liste le va lua mult timp, iar atentia lor se va concentra pe pregatirile de alegeri si mai putin pe treburile guvernarii. Daca vor decide sa mearga in continuare impreuna, atunci animozitatile stranse in doi ani de guvernare intre cele doua partide ar putea iesi la suprafata in campania electorala, existand riscul ca electoratul sa sanctioneze prin vot ambele partide. Nu trebuie neglijat nici faptul ca ultimele sondaje de opinie arata ca nici un partid nu ar obtine o majoritate confortabila, astfel incat sa formeze singur guvernul, ajungandu-se tot la o coalitie cu tot ceea ce decurge din aceasta. In plus, nici opozitia un are interesul sa fie anticipate, nefiind pregatita pentru campanie din punct de vedere financiar. Un alt motiv pentru care actualii guvernanti nu-si pot permite alegeri anticipate este aderarea Romaniei la UE. In septembrie-octombrie este asteptat un nou raport de monitorizare al Comisiei Europene, iar stabilitatea politica interna este un factor-cheie pentru continuarea reformelor. Este si motivul pentru care liderii europeni s-au ferit sa-i garanteze Romaniei o data certa de aderare, mergand si in raportul din luna mai, si la reuniunea Consiliului European de saptamana trecuta pe formula conditionarii.
VARIANTE. Care ar fi totusi ""solutia de avarie"" in cazul iesirii PC de la guvernare? Un guvern minoritar sustinut tacit in Parlament de opozitie pana in ianuarie 2007 si care sa conduca prin ordonante de urgenta pentru a nu risca in Parlament. Aceasta varianta
s-a conturat deja prin refuzul PRM de a se alia cu PSD la daramarea Guvernului Tariceanu prin motiunea de cenzura ""500 de zile de guvernare"", ce va fi depusa astazi, dar si la motiunea simpla pe Educatie. O alianta PNL-PRM ar permite liberalilor sa umple golul lasat de PC in Parlament in ce priveste sustinerea Guvernului Tariceanu, partidul lui C.V. Tudor dispunand de 50 de parlamentari, cu 19 mai mult decat PC. PNL si PRM au experimentat deja colaborarea la inscaunarea lui Bogdan Olteanu ca presedinte al Camerei Deputatilor si saptamana trecuta, cand deputatii celor doua partide au votat cot la cot ca Registrul Comertului sa treaca in subordinea Camerele de Comert si Industrie.

OPOZITIA, DEZINTERESATA DE ANTICIPATE