Creditul de studii a aparut timid in oferta bancilor comerciale, cei care vor sa-si
achite scolarizarea in rate avand la dispozitie putine variante din
care pot sa aleaga.

Cei care urmeaza
cursurile unei universitati sau cursuri de specializare postuniversitare pot apela la imprumuturi in lei sau valuta pentru plata taxelor de scolarizare sau intretinerea in timpul studiilor.

BANI. Sumele ce pot fi obtinute ajung pana la 30.000 de euro sau echivalentul in lei a acestei sume, in cazul creditului ""Academic Extra"" de la Banca Comerciala Romana (BCR). La HVB, creditul poate reprezenta maximum 70% din valoarea imobilului oferit ca garantie.
Cum preturile pe piata imobiliara au explodat, suma maxima poate ajunge chiar si la 50.000 de euro, in functie de numarul de camere ale imobilului care este adus drept garantie.
Banii pot fi virati direct in contul institutiei de invatamant pentru cei care iau credit pentru achitarea taxei de scolarizare sau pot fi pusi la dispozitia solicitantului fie pe un card, fie acordati cash. In toate cazurile este nevoie de documente justificative care sa dovedeasca modul in care au fost cheltuiti banii.
RAMBURSARE. De cele mai multe ori, perioada de rambursare se poate intinde pana la cinci ani, fiind egala si chiar mai mare decat cea a studiilor. Exista insa si produse cu termene mai extinse - de pana la 10 ani - cum este cazul creditelor disponibile la BCR si HVB. Printre avantajele creditelor de studii se numara faptul ca nu se solicita un avans si ca se poate acorda si o perioada de gratie. In unele cazuri, aceasta poate ajunge si pana la doi ani, asa cum este cazul creditului ""Student Plus"" de la BRD. Creditele se garanteaza cu veniturile obtinute de student sau de familia acestuia, dar in functie de marimea creditului si politica bancii se pot solicita giranti, asigurare de viata sau garantii imobiliare.

DOBANZI