12:49 EXAMEN FINAL. Testele nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a s-au incheiat cu proba la alegere, Istoria sau Geografia Romaniei. BILANT. Seful Agentiei Nationale Antidrog, Pavel Abraham, a anuntat ca in Romania sunt inregistr

12:49 EXAMEN

FINAL. Testele nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a s-au incheiat cu proba la alegere, Istoria sau Geografia Romaniei.

BILANT. Seful Agentiei Nationale Antidrog, Pavel Abraham, a anuntat ca in Romania sunt inregistrati circa 35.000 de consumatori de droguri.

12:54 BANI

FURT. O femeie din Husi care se intorcea din Spania, unde a muncit cateva luni, a pierdut 2.600 de euro la ""alba-neagra"" in Arad si a lesinat pe strada. Banii au fost recuperati de politistii chemati de martorii incidentului, dar femeia a fost amendata pentru practicarea acestui joc.

PENSII. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ca va propune in urmatoarea perioada modificarea Legii Pensiilor, astfel incat pana in 2008 pensiile sa creasca cu aproximativ 30%. Primele masuri vor fi in septembrie, cand punctul de pensie va creste cu trei procente.

Trupul neinsufletit al ofiterului Gheorghita Ionel Dragusanu a fost repatriat azi noapte cu o aeronava C-130 Hercules a Fortelor Aeriene Romane. Pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu a avut loc un ceremonial militar si religios la care a participat si presedintele Traian Basescu. Traian Basescu, inlacrimat, a cerut iertare familiei celui ucis. Ofiterul ucis in Afganistan era din Basarabi, localitatea in care s-a nascut presedintele. (L.P.)

ANCHETA - Cozma fata in fata cu Voican Voiculescu
O intalnire martor-invinuit a avut ieri loc la sediul Sectiei Parchetelor Militare, in cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990. La audieri, intamplator, martorul Miron Cozma s-a trezit fata in fata cu ""acuzatul"" Gelu Voican Voiculescu. Moment in care ex-liderul minerilor a avut o iesire nervoasa. Voican Voiculescu a fost audiat sapte ore si a aflat invinuirile care i se aduc. La plecare, el a catalogat acuzarea lui Ion Iliescu drept o ""eroare de logica flagranta"". (V. Fotache)
PARCUL HERASTRAU - Terasele ilegale, demolate
Primaria Capitalei va incepe in iulie o campanie de ""curatare"" a parcurilor de terase si constructii ilegale, primele vizate fiind restaurantele de pe malul lacului Herastrau. ""Multe terase nu au autorizatie de functionare, unele nici de constructie. Nu ne permitem sa pierdem milioane de euro fonduri Phare din cauza unora care au construit sau functioneaza ilegal"", a spus primarul general, Adriean Videanu.
POLITICA FRANCEZA - 75 de romani au fost expulzati
In cadrul politicii de repatriere a imigrantilor ilegali, demarate de statul francez, 75 de romani,
printre care se numarau si doi minori, au fost expulzati miercuri din Franta. Autoritatile franceze
i-au trimis pe 55 dintre acestia la bordul unui avion care a decolat
de pe aeroportul din Paris, in timp pe ceilalti i-au trimis cu un avion de pe aeroportul din Toulouse. (Maria Toader)

COZI LA APA. Dupa doua zile in care brasovenii n-au avut strop de apa pe motivul unor lucrari la reteaua de alimentare si a datoriilor pe care le are furnizorul de energie termica, cosmarul s-a mai prelungit cu 24 de ore, din cauza unei garnituri defecte. Oamenii stateau ieri la cozi la cisternele cu apa, in timp ce prefectul Aurelian Danu nu era de gasit la telefon. Conform OMS, el trebuia sa instaureze starea de urgenta. (L.M.)

MINERIADA a€™90 - Cozma, fata in fata cu Gelu Voiculescu
O intalnire martor-invinuit a avut loc ieri la sediul Sectiei Parchetelor Militare, in cadrul anchetei privind mineriada din 13-15 iunie 1990. In timpul audierilor, martorul Miron Cozma a fost pus fata in fata cu un acuzat in acest dosar, Gelu Voican Voiculescu, venit la Parchet dis-de-dimineata. Nervos si agitat, la iesirea din sediu, Cozma a negat ca s-ar fi intalnit cu Voican Voiculescu inaintea mineriadei din vara lui 1990. Ancheta continua. (V. Fotache)
COPIL DISPARUT - Ati vazut-o pe aceasta fata?

Lazar Mariana Arabela are 13 ani si este din satul Joseni, judetul Buzau. A disparut de acasa la 18 iunie. Are 1,50 m inaltime, par vopsit rosu, drept, tuns pana la umeri, ochi caprui. Pe partea dreapta a gatului, sub ureche, prezinta o pata rotunda si neagra, iar intre sprancene are tatuata o alunita. La data disparitiei era imbracata cu blugi negri, o bluza rosie, adidasi albi. Cei care au vazut-o sunt rugati sa sune imediat la 112 sau la Jurnalul National.
HOTARARE - Pavalache, la un pas de libertate
Judecatoria Giurgiu a hotarat ieri ca fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, condamnat la 6 ani de inchisoare pentru coruptie, poate fi eliberat conditionat dupa ce a executat 3 ani si sapte luni dupa gratii. Magistratii au confirmat astfel avizul favorabil dat saptamana trecuta de comisia Penitenciarului Giurgiu. Hotararea poate fi atacata in trei zile cu recurs, asa ca Pavalache mai trebuie sa stea dupa gratii pana la expirarea acestui termen. (M. Pasa)
DESPAGUBIRI - Bani de la Primarie pentru Hayssam
Firma Rio Bucovina, trecuta din proprietatea omului de afaceri Omar Hayssam pe numele lui Munaf si evacuata in 2005 din pietele Amzei si 1 Mai, pentru nerespectarea obligatiilor contractuale, va primi despagubiri de 6,6 milioane de lei (circa 1,8 milioane de euro) pentru investitiile din cele doua piete. Despagubirile vor fi platite de Administratia Pietelor Sector 1 din bugetul propriu, potrivit secretarului Consiliului Local Sector 1,
Bogdan Nicolae Grigorescu.
OTOPENI - Furturi din bagajele calatorilor
Politistii au depistat 16 persoane, incarcatori si descarcatori, care furau din bagajele aflate in calele avioanelor ce tranzitau Aeroportul International ""Henri Coanda"". In numai noua zile, ei au reusit sa fure bunuri in valoare de 35.000 de lei. Cele 16 persoane au fost depistate cu ajutorul unor camere de supraveghere instalate in calele aeronavelor. Majoritatea nu stiau ca sunt filmati, insa si cei care cunosteau acest lucru au continuat sa fure. (Radu Crivat)
ANCHETA - Constantin Iacov, audiat la DNA
Presedintele Consiliului de Administratie al FC National, Constantin Iacov, a fost audiat ieri timp de doua ore de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. ""Am discutat cu procurorii despre declaratiile mele din presa din ultimul timp, nimic mai mult"", a declarat Iacov. El acuza saptamana trecuta ca Dumitru Dragomir a cumparat terenul pe care a fost construit sediul LPF la un pret prea mare. (L.F.)
ELICOPTERELE MAI - Guvernul a aprobat achizitia
Ministerul Administratiei si Internelor a primit acordul Guvernului pentru a cumpara elicoptere in valoare de pana la 247 de milioane de euro. Suma nu include taxele si comisioanele aferente. O parte din aceste aparate urmeaza sa intre in dotarea SRI. Elicopterele vor fi cumparate cu fonduri asigurate din credite externe si din bugetul MAI. (Radu Crivat)
PROTECTIA COPILULUI - Protest nou in Financial Times
Cele 33 de ONG-uri care au starnit protestele baronesei Emma Nicholson si ale autoritatilor romane dupa publicarea, in Financial Times, a unei scrisori in care incriminau sistemul romanesc de ingrijire a copilului pregatesc o noua actiune similara. Urmatorul articol va aparea in septembrie, cu ajutorul financiar al unor donatori privati. Materialul va comenta pe larg progresul facut de autoritatile romane. (Ana Ilie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.