Procurorul general al Inaltei Instante Penale irakiene a solicitat ieri pedeapsa cu moartea pentru fostul presedinte irakian Saddam Hussein, fratele sau vitreg Barzan al-Tikriti si fostul vicepresedinte Taha Yassine Ramadan, relateaza AFP.

""Solicitam cele mai dure pedepse pentru cei trei, care au semanat durerea pe Pamant si sunt vinovati de toate crimele comise la Dujail"", a spus procurorul, cu referire la pedeapsa cu moartea. Presedintele tribunalului care-l judeca pe fostul sef al statului a stabilit ulterior ca data urmatoarei audieri consacrate pledoariilor avocatilor apararii sa fie 10 iulie.
RECHIZITORIU. Procurorul a facut aceasta solicitare la incheierea unui lung rechizitoriu in cadrul caruia a afirmat ca toti cei trei acuzati, din totalul de sapte judecati, sunt vinovati de masacrarea a 148 de sateni siiti in anii 1980. Fostul presedinte si coacuzatii sai sunt judecati de la 19 octombrie pentru implicarea lor in masacrarea satenilor siiti, dupa un atac esuat asupra convoiului prezidential, la Dujail, in 1982. Saddam a reactionat la citirea rechizitoriului cu un suras impasibil. Procurorul general a mai cerut si abandonarea urmaririi in justitie a lui Mohammed Azzawi, fost lider al Partidului Baas, partidul acum dizolvat al fostului presedinte, si sa-l elibereze din lipsa de probe. (Marina Constantinoiu)