Avem 61.208 de locuri pentru anul I de la buget, inca pe atatea cu taxa, la care se adauga circa alte 70.000 de locuri la universitati particulare. Mai exact, aproape 200.000 de locuri pentru boboci, in conditiile in care sunt estimati numai 150.000 de candidati.

Anul universitar 2006-2007 vine sub auspiciile integrarii in Uniunea Europeana, ceea ce va duce la o mai buna mobilitate a studentilor intre universitatile din Romania si cele din spatiul european. Pe de alta parte, infiintarea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) vine ca un calau asupra universitatilor care trebuie sa se lupte pentru a atrage cat mai multi tineri, candidati, pentru a supravietui. Acest lucru se va intampla in conditiile in care ARACIS va face o analiza a universitatilor de stat din Romania, iar finantarea de la buget se va acorda per student, cu alte cuvinte in functie de numarul de tineri ""racolati"". Chiar daca nu este un fapt recunoscut de rectorii institutiilor de invatamant superior de stat, acest lucru ar putea duce la reducerea numarului de locuri bugetate, in detrimentul celor cu taxa sau la introducerea invatamantului superior generalizat cu taxa.

LOCURI. Pentru anul universitar 2006-2007, MEdC a aprobat un numar total de 61.208 de locuri bugetate pentru anul I. In ceea ce priveste numarul locurilor cu taxa in cadrul universitatilor de stat, acesta va fi decis la nivelul fiecarui senat universitar in parte, fara nici o restrictie din partea ministerului. Daca anul trecut exista o limita maxima de 150% din locurile bugetate, acum universitatile vor decide cate locuri cu taxa scot la concurs.
SCHIMBARI. Constrangerile vor exista totusi - se estimeaza un numar de locuri egal cu cele bugetate - din cauza ca gestionarea financiara ramane in responsabilitatea universitatilor, iar sumele alocate de la bugetul de stat vor fi destinate finantarii de baza in functie de costurile reale per student. Performantele in activitatea de cercetare, dezvoltare si inovare vor sta, de asemenea, la baza procesului de evaluare, atestare si salarizare diferentiata a cadrelor didactice. Conform unui proiect al legii invatamantului superior, procedura de alegere a rectorului si a echipei sale de conducere va fi stabilita prin Carta fiecarei universitati. Potrivit proiectului, mandatul rectorului va avea o durata de sase ani, nu va putea fi reinnoit, rectorul ales fiind confirmat printr-un ordin al ministrului Educatiei.

O ANALIZA CONTESTATA