""Febra transparentei"" a cuprins autoritatile de la Bruxelles, care in curand vor cere statelor membre date cat mai exacte despre cei care beneficiaza de banii europeni. ""Directiva transparentei"", cum a fost supranumita de initiatorul sau, comisar
""Febra transparentei"" a cuprins autoritatile de la Bruxelles, care in curand vor cere statelor membre date cat mai exacte despre cei care beneficiaza de banii europeni. ""Directiva transparentei"", cum a fost supranumita de initiatorul sau, comisarul european pentru antifrauda, Siim Kallas, are drept scop ""deschiderea"" totala a registrelor in care se regasesc informatii exacte despre recipientii subventiilor europene, marimea proiectelor pe care acestia le deruleaza cu ajutorul banilor de la Bruxelles si durata lor, relateaza publicatia online EUObserver.
MODELE DE URMAT. Marea Britanie si Olanda au pus deja la dispozitia functionarilor europeni informatii despre repartizarea banilor Bruxellesului, fara a omite spre exemplu ca printre beneficiari se numara si familia regala britanica sau ministrul olandez pentru Agricultura, Cees Veerman.
CARCOTASII UE. Daca aceste state s-au aratat disponibile sa sprijine directiva, transparenta totala nu e insa pe placul altora. ""Directiva transparentei"" intra in conflict cu legislatia din Germania privind legile de protejare a datelor personale, in timp ce in Polonia Curtea Constitutionala a acuzat Agentia Poloneza pentru Politica Agricola Comuna (PAC) de incalcare a procedurilor interne cand a dat informatii unui jurnalist despre beneficiarii unor subventii europene. Astfel, se pare ca numarul opozantilor fata de aceasta directiva este mult mai mare decat al celor care o sustin, mai ales ca cei dintai invoca motive ce tin de legislatia nationala. (Maria Toader)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.