La alegerea universitatii pe care vrei sa o urmezi conteaza si cati bani iti permiti sa platesti pentru un an de studiu. Daca nu ai reusit sa intri la locurile bugetate la stat, poti opta intre o facultate la privat sau una cu taxa la stat. Dac

La alegerea universitatii pe care vrei sa o urmezi conteaza si cati bani iti permiti sa platesti pentru un an de studiu. Daca nu ai reusit sa intri la locurile bugetate la stat, poti opta intre o facultate la privat sau una cu taxa la stat.

Daca in urma cu cativa ani diferentele constau numai in cuantumul taxelor de scolarizare, pentru ca profesorii erau in mare parte aceiasi si la stat, si la privat, acum sunt nu mai putin de 32 de universitati particulare acreditate, care si-au format si profesori proprii. Tanarul dornic sa devina student nu trebuie decat sa faca cea mai buna alegere.
Numarul mare de universitati care a ajuns sa-si dispute un numar din ce in ce mai mic de candidati a dus la o concurenta acerba intre institutiile de invatamant superior particulare si cele de stat care scolarizeaza si pe locuri cu taxa. Totul se reduce la afacere.

TEAPA. Imediat dupa a€™89 a devenit o moda sa fii licentiat, trend alimentat si de aparitia facultatilor particulare. Acum nu trebuie decat sa iei bacalaureatul. Oferta de pe piata intrece cu mult cererea. De aceea, in fiecare an inainte de sustinerea examenelor de admitere la facultate, Ministerul Educatiei (MEdC) atrage atentia candidatilor sa nu se inscrie la orice ""societate"" care le promite diplome in domenii cu mare cautare pe piata, facultati care par ieftine si facile.
Inainte de inscriere este bine ca universitatea sa fie verificata, daca este acreditata sau autorizata sa functioneze, pe site-ul MEdC, la www.edu.ro. Chiar daca multe universitati s-au pierdut pe parcurs, dupa 1990, fie pentru ca nu au facut fata concurentei, fie pentru ca n-au primit acreditare, mai sunt unele care isi continua activitatea si azi. Cu alte cuvinte, iau bani din taxe si acorda diplome pe care, de altfel, nimeni nu le recunoaste. Anii de studii urmati la aceste institutii de invatamant superior particular nu sunt recunoscuti de MEdC si nu confera nici un drept persoanelor care ii parcurg.

PENAL. Totodata, conducerea MEdC aminteste faptul ca, in conformitate cu Legea invatamantului, desfasurarea de activitati de invatamant superior de catre unitati neautorizate si asumarea denumirii de ""universitate"" in sensul de institutie de invatamant superior sau de calitati si atributii academice se pedepsesc conform legii penale. In prezent, doar 32 dintre universitatile particulare sunt acreditate, iar alte 35 au statut de autorizatie provizorie.

33 DE UNIVERSITATI AU FOST LICHIDATE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.