Vrei sa studiezi la Oxford? Sau poate vrei sa treci oceanul in Statele Unite... Daca inveti bine, ai dat testele de limba engleza/franceza si cele de cultura generala, ai bani sau ti-ai gasit sponsori, nu mai trebuie decat sa aplici la o universi

Vrei sa studiezi la Oxford? Sau poate vrei sa treci oceanul in Statele Unite... Daca inveti bine, ai dat testele de limba engleza/franceza si cele de cultura generala, ai bani sau ti-ai gasit sponsori, nu mai trebuie decat sa aplici la o universitate. E bine sa faci asta cu cel putin un an inainte de admitere.

Nu exista o reteta generala a succesului pentru cei care vor sa urmeze studii postuniversitare, de licenta, masterat sau doctorat in strainatate. Trebuie sa stii insa ca notele sunt importante pentru a aplica la institutii de invatamant superior de prestigiu din Europa sau America, apoi urmeaza testele standard, cum ar fi SAT I si SAT II, unde punctajul trebuie sa fie maxim sau foarte aproape de maxim. Scrisorile de recomandare sunt si ele importante, iar daca aveti norocul sa va recomande un profesor care va cunoaste si stie sa va descrie exact asa cum sunteti, puteti castiga puncte din start. Urmeaza eseul pe care trebuie sa-l scrie candidatul si in cazul in care universitatea are o persoana desemnata de selectare a candidatilor din Romania, interviul care are loc aici, si are o pondere destul de mare din admitere.

INFORMEAZA-TE! Inainte sa fii ferm convins ca ai gasit universitatea care ti se potriveste ca o manusa, este bine sa afli de pe site-ul acesteia sau de la persoanele de contact care se ocupa de admitere, care sunt clar conditiile de admitere pentru un candidat strain, care este cuantumul taxelor de invatamant si disponibilitatea unui eventual sprijin financiar, total sau partial, dar si care este locatia institutiei de invatamant superior, care sunt conditiile de cazare. Dupa ce te-ai decis, ia in considerare si faptul ca, desi este costisitor, cu cat aplici la mai multe facultati, cu atat iti cresc sansele sa fii admis.

CUM SA APLICI. Dupa ce ti-ai facut o lista cu facultatile unde ai vrea sa ajungi student, este bine sa aplici din timp. Daca alegi o universitate din Statele Unite ale Americii de exemplu, trebuie sa te pregatesti cu 18 luni inainte de inceperea studiilor. In ceea ce priveste cerintele de aplicare, pretentiile difera de la o universitate la alta. Majoritatea universitatilor cere insa: formular de aplicare, care trebuie citit si completat cu atentie, pentru a nu gresi vreo solicitare. In general se solicita informatii personale si privind educatia. Apoi exista o taxa de aplicare, care nu se ramburseaza in cazul in care nu esti admis. Trebuie sa mai trimiti documente financiare prin care sa dovedesti ca te poti intretine la studii sau eventual o cerere de finantare, in cazul in care nu dispui de bani pentru a urma o facultate in strainatate.
Daca vrei sa te informezi in amanunt despre detaliile unei aplicari la o universitate din afara, poti vizita site-urile cu informatii de profil, cum ar fi www.collegenet.com, www.edupass.org, www. studyabroad.com, www.internationalstudent.com.
Daca nu esti inca foarte hotarat catre ce universitate sa te indrepti, poti contacta un centru de informare precum British Council, DAAD, Comisia Fulbright, Institutul Cultural Francez, unde poti afla mai multe detalii despre universitatile din tarile pe care le reprezinta si despre bursele disponibile. De ajutor pot fi si reprezentantii din
Romania ai universitatilor internationale. Linkuri utile: www.bridge-study.org, www.britishcouncil.ro, www.daad.ro, http:// www.usembassy.ro/Fulbright, www.culture-france.ro.

TESTE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.