Cand toate incercarile de a aduce pe lume un copil nu au avut sorti de reusita, reproducerea asistata este cea mai buna solutie. Conceperea unui copil in eprubeta costa aproximativ 2.500 de euro. Reproducerea asistata presupune interventia medi

Cand toate incercarile de a aduce pe lume un copil nu au avut sorti de reusita, reproducerea asistata este cea mai buna solutie. Conceperea unui copil in eprubeta costa aproximativ 2.500 de euro.

Reproducerea asistata presupune interventia medicilor in actul de procreere si consta in doua proceduri: inseminare artificiala (IA) si fertilizare in vitro (FIV), ambele posibile de cativa ani si in marile centre medicale din Romania si chiar la cateva clinici private. Inseminarea artificiala se impune doar in cazul in care barbatul are probleme minore de fertilitate sau cand nu s-a descoperit cauza infertilitatii. Se apeleaza la inseminare artificiala si in cazul in care femeia are probleme ale colului uterin. In ce consta metoda? ""Sperma recoltata si prelucrata in laborator se introduce direct in uter in perioada fertila a femeii. Procedura nu este dificila si nici pretul ei nu este mare. La Spitalul ""Prof. dr. Panait Sarbu"" costul ei se ridica la 200 ROL, la care se adauga, in functie de afectiunile pacientei, costul tratamentului de stimulare hormonala. Sansele de reusita ale acestei proceduri sunt de 10%, insa ea se poate repeta ori de cate ori este nevoie pana la obtinerea unei sarcini"", precizeaza dr. Laura Dracea, medic primar obstetrica ginecologie si medic-sef coordonator al Departamentului de Reproducere Umana Asistata de la Spitalul Clinic ""Prof. dr. Panait Sarbu"".
IN EPRUBETA. Fetilizarea in vitro era o procedura prea putin cunoscuta in Romania pana la episodul ""Adriana Iliescu"", oficial declarata cea mai batrana mama din lume. Desi se aplica in tarile dezvoltate inca din 1978, primul copil conceput ""in eprubeta"" avea sa vina pe lume, in tara noastra, abia in 1996, la Timisoara. Din 1999 functioneaza in Bucuresti primul ""Departament de Reproducere Umana Asistata"", in incinta Spitalului Clinic ""Prof. dr. Panait Sarbu"". ""In primii ani de la infiintarea departamentului, aveam in medie intre 100 si 200 de paciente anual. In 2005 s-au efectuat aici 430 de astfel de proceduri. Daca in urmatorii ani va creste cererea, probabil vom crea liste de asteptare. Deocamdata insa procedura poate incepe intr-o luna de la intocmirea dosarului si de la finalizarea setului de investigatii necesare"", ne-a declarat doctorul Laura Dracea. Cine vrea sa apeleze la fertilizarea in vitro trebuie sa retina ca metoda presupune recoltarea de ovule si de sperma de la viitorii parinti, fertilizarea lor in laborator si ulterior introducerea in uter.
DE LA A LA Z. Fertilizarea in vitro nu este o procedura usoara si nici pretul ei nu este mic. Cat ne costa un copil creat in eprubeta? Totul incepe cu un set obligatoriu de investigatii medicale: analize de sange, spermograma in cazul sotului, ecografie sau radiografie pentru uter, testari si pentru boli infectioase (HIV, sifilis, hepatita). Aceste analize se pot face in orice institutie medicala. La ""Panait Sarbu"", analizele de sange costa aproximativ 300 RON. Viitoarea mamica va semna un formular prin care declara ca a inteles procedurile si isi asuma toate riscurile. Ea semneaza si un protocol financiar care cuprinde toate costurile pe care trebuie sa le suporte. Pasul trei: tratamentul pentru stimularea hormonala, care costa intre 500 si 2.000 de euro. Suma depinde de tipul de hormoni administrati si de doza necesara fiecarei paciente. Se folosesc doua tipuri de hormoni: unii sunt produsi biologici si costa 35 RON/fiola, iar altii sunt realizati genetic, in laborator, si costa 200 RON/fiola. Un astfel de tratament dureaza intre 10 si 12 zile. Recomandarea pentru un tip de medicament sau altul o face numai medicul, in functie de starea de sanatate a pacientei. Pasul urmator: procedura de fertilizare in vitro, al carei cost variaza de la o clinica la alta si de la o tara la alta. La ""Panait Sarbu"", ea este echivalentul a 1.400 de euro, iar in clinicile private preturile sunt ceva mai mari.
In tarile vest-europene, o fertilizare in vitro costa intre 2.000 si 3.000 de euro, in vreme ce in SUA ajunge la 10.000$. ""Acesta este si motivul pentru care multe femei din SUA vin in Romania special pentru asemenea proceduri"", spune dr. Laura Dracea. Sansele de reusita ale procedurii, in Romania si oriunde in lume, sunt in medie de 30%. Daca fertilizarea nu reuseste, pacienta va trebui sa plateasca pentru o noua procedura.

10 la suta sanse de
reusita a inseminarii
artificiale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.