Tinerii care provin
din familii cu venituri reduse pot beneficia de burse sociale, ca si cei orfani sau cu diverse boli grave.

Pe langa bursele sociale, studentii admisi in primul an de studiu au dreptul la burse de studiu, care se acorda in principal in functie de mediile de admitere. Pentru cei care vor sa studieze in afara exista burse Socrates - Erasmus, pe baza unor acorduri intre facultati, care se acorda in cadrul universitatii, sau cele de la Oficiul National pentru Burse de Studiu in Strainatate din cadrul Ministerului Educatiei.
Acestea sunt doar cateva dintre tipurile de ajutoare pentru care poate aplica un student, atat in functie de notele pe care le are, cat si in functie de posibilitatile financiare. Asta nu inseamna ca nu se va confrunta cu un sir lung de cozi, dosare, cu alte cuvinte cu birocratia. La final, rezultatul poate sa nu fie la nivelul asteptarilor.
Acest lucru il spun mai multi tineri care au accesat si au plecat in strainatate cu burse Erasmus, primind lunar sume sub 400 de euro, suficient de mici cat sa nu poata sa se intretina in tara respectiva. Bursele acordate de minister prin acordurile bilaterale cu alte state sunt ceva mai accesibile, studentul primind in general 800-1.000 de dolari pe luna, bineinteles in functie de tara de destinatie.

DREPTURI. Studentii anului I, ca si cei din ceilalti ani universitari pot primi burse de studiu sau sociale. Prima categorie se acorda in functie de media obtinuta la admitere. Bursele de ajutor social se pot acorda studentilor care nu beneficiaza de bursa de studiu. Bursa de ajutor social se poate acorda si ocazional in cuantumul unei burse de ajutor social, in limita fondurilor repartizate pentru burse.
De exemplu, bursa de ajutor social ocazional pentru imbracaminte se poate acorda studentilor orfani, studentilor defavorizati din punct de vedere social, studentilor proveniti din casele de copii, din plasament familial. Deciziile de acordare a acestor burse se iau la nivelul senatelor fiecarei universitati in parte.

FINANTARE DE LA STAT