O cauza a constipatiei este hrana prea vaduvita de alimente bogate in fibre nedigerabile, in schimb alimentatia fiind doldora de alimente rafinate ca dulciurile, proteinele, grasimile. Constipatia aduce o stare de disconfort, dar si aparitia hemo
O cauza a constipatiei este hrana prea vaduvita de alimente bogate in fibre nedigerabile, in schimb alimentatia fiind doldora de alimente rafinate ca dulciurile, proteinele, grasimile.

Constipatia aduce o stare de disconfort, dar si aparitia hemoroizilor care dor, ustura si sangereaza, aparitia si a fisurilor anale, alta sursa de durere si hemoragii. Prof. dr. Alexandru Oproiu atrage atentia ca peste 60 de ani, 10% dintre oamenii cu aceasta varsta sufera de constipatie, dar si tineretul este pandit de aceasta suferinta. Constipatia se declara cand exista mai putin de doua scaune pe saptamana, iar materiile fecale sunt tari, caci ele sunt prea deshidratate prin stagnarea in intestinul gros mai mult de 24 de ore. Pentru a scapa de constipatie omul trebuie sa manance alimente bogate in fibre. Un om trebuie sa manance 15-20 g de fibre pe zi. Ei bine, 5 g de fibre se regasesc in 100 g de paine neagra, dar franzela este mai saraca in fibre si 5 g de fibre se gasesc in 300 g de paine alba. Cantitatea de 5 g de fibre se gaseste si intr-o lingura plina cu tarate de grau. Aceleasi 5 g de fibre se gasesc si in 100-120 g de mazare, in 100 g de varza, in conopida si in fasole verde. Cartofii au putine fibre, dar perele sunt bogate in fibre. Cei cu constipatie trebuie sa manance prune uscate, care sunt un soi de purgativ. Si mierea este indicata, caci ea atrage apa si fluidifica materiile fecale. Cei constipati e bine sa bea apa rece care declanseaza un reflex in stomac ce duce la sporirea contractiilor colonului, astfel evacuandu-se fecalele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.