Ministrii de Externe din UE s-au reunit ieri la Luxemburg pentru a pregati concluziile summitului din 15-16 iunie de la Bruxelles, unde Uniunea isi va afirma increderea in capacitatea Romaniei de a adera la 1 ianuarie 2007. Pentru Romania, reun
Ministrii de Externe din UE s-au reunit ieri la
Luxemburg pentru a pregati concluziile summitului din 15-16 iunie de la Bruxelles, unde Uniunea isi va afirma increderea in capacitatea Romaniei de a adera la 1 ianuarie 2007.

Pentru Romania, reuniunea ministrilor de Externe din tarile UE de la Luxemburg este ultimul hop inainte de summitul de la Bruxelles. Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca proiectul de concluzii al summitului de la Bruxelles, care urmeaza sa fie supus atentiei liderilor europeni, prezinta mult mai clar decat raportul Comisiei Europene din 16 mai increderea in integrarea Romaniei la termen, in conditiile mentinerii reformelor si cu sprijin politic intern veritabil si face apel catre statele care nu au ratificat Tratatul de aderare sa o faca in timp util. Proiectul concluziilor Consiliului European include principiul apartenentei Romaniei si Bulgariei la acelasi val de extindere, al cincilea, si aderarea impreuna a celor doua tari, potrivit lui Ungureanu.
Este de asteptat ca documentul final sa mentioneze dorinta Consiliului European de a astepta raportul din toamna al Comisiei inainte de a recomanda aderarea Romaniei si Bulgariei la data de 1 ianuarie 2007 si ideea ca aderarea depinde de cele doua tari candidate, de eforturile sustinute pe care le vor face in continuare.
Reuniunea de la Luxemburg a decis si deschiderea primului capitol de negociere cu Turcia si Croatia. In ceea ce priveste Turcia, cei 25 au reusit sa ajunga la o pozitie comuna, in pofida opozitiei Ciprului, care a insistat pentru recunoasterea sa de catre Ankara. Ministrii au acceptat deschiderea primului dintre cele 35 de capitole de negociere pentru aderarea la UE, cel privind stiinta si cercetarea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.