La o emisiune Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3 am abordat cu senatorul PNL Norica Nicolai chestiunea campaniei lui Theodor Stolojan impotriva actualei conduceri a PNL. Interlocutoarea a declarat ca Theodor Stolojan pare un om care-si indeplin
La o emisiune Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3 am abordat cu senatorul PNL Norica Nicolai chestiunea campaniei lui Theodor Stolojan impotriva actualei conduceri a PNL. Interlocutoarea a declarat ca Theodor Stolojan pare un om care-si indeplineste fara placere o misiune incredintata. Duminica, 11 iunie 2006, aflata la Suceava, Norica Nicolai a reiterat aceasta teza, drept raspuns la atacurile anti-Tariceanu ale lui Theodor Stolojan de la Arad. Aparent, Norica Nicolai a fost mult mai binevoitoare decat alti membri ai gruparii Tariceanu cu fostul presedinte al PNL. In realitate, Theodor Stolojan a fost executat mult mai nemilos decat daca ar fi fost denuntat cu virulenta. Nu doar pentru ca l-a exclus automat din competitia pentru sefia PNL, subliniind ca-i un simplu executant, dar si prin faptul ca a intarit o teza extrem de periculoasa pentru imaginea lui Theodor Stolojan. O teza al carei autor ramane Emil Constantinescu. La toate dialogurile tv la care e invitat in ultimul timp, fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu nu oboseste a sustine ca Theodor Stolojan e unul dintre pionii oligarhiei din Romania de azi, oligarhie alcatuita esential din structurile comuniste si securiste. Prin aceasta ipoteza de lucru, fostul presedinte al Romaniei explica unele lucruri mai ciudate din anii postdecembristi: cultivarea excesiva a imaginii idealizate a lui Stolojan, schimbarea din mers la nivelul candidatului Aliantei pentru prezidentialele din 2004, tentativa de asta-vara de a reveni la sefia PNL, prezenta in staff-ul prezidential. Consideratiile lui Emil Constantinescu au fost primite cu suspiciune de presa sau, ma rog, de o anumita parte a presei. Jurnalisti nu doar rautaciosi, dar si pusi in slujba unui interes precis l-au ironizat pentru ceea ce ei au numit mania conspiratiei. Exista insa cateva fapte postdecembriste care par a confirma daca nu teza lui Emil Constantinescu, atunci macar o farama de suspiciune fata de actualul consilier prezidential. Iata-le:
1. Theodor Stolojan e unul dintre politicienii cei mai rasfatati de presa ultimilor 16 ani. Dezvaluiri incomode pentru fostul premier, venite dinspre unele ziare, n-au beneficiat, ca in alte cazuri, de un ecou pe masura. A parut ca restul gazetelor a primit dezvaluirile categoric incredintate ca sunt niste calomnii, ticluite de adversarii lui Theodor Stolojan. Desi guvernarea Stolojan din octombrie 1991 pana in septembrie 1992 a avut si unele slabiciuni, fie si pentru ca legea Nimeni nu e perfect se aplica si lui Theodor Stolojan, de 14 ani incoace viata noastra publica e zguduita de campanii furibunde sub semnul a ceea ce am putea numi Salutara intoarcere a celui care va salva neamul. Analisti cu marimi diferite la despartamantul Inteligenta se intrec in a-l prezenta pe Theodor Stolojan drept singurul premier care ar putea scoate tara din criza. Si nu oricum, indelungat si complicat, ci imediat si simplu, asa cum o macara turn ar extrage din mocirla un carucior de copil. Ivite ca din senin, sondaje de opinie dezvaluie un popor disperat ca un altul, si nu Theodor Stolojan, e in fruntea Guvernului. Ultimul sondaj INSOMAR e o dovada. 2. Fie si la o privire superficiala, se constata ca Theodor Stolojan e unul dintre cei mai mari producatori postdecembristi de momente enigmatice: a) Felul in care a ajuns premier dupa mineriada din septembrie 1991. Nu stim nici acum de ce s-a oprit Iliescu asupra fostului ministru al Finantelor si de ce si cum a acceptat Theodor Stolojan sa salveze FSN-ul amenintat pe plan international cu discreditarea dupa inlaturarea reformistului Petre Roman. b) Imprejurarile in care a ajuns pe lista din 1996 a membrilor Comitetului de sustinere a candidatului Ion Iliescu. A fost o ratacire? A fost un ordin? c) De ce a renuntat Theodor Stolojan la cursa pentru Cotroceni in favoarea lui Traian Basescu? Motivul a fost starea de sanatate. Ulterior s-a vazut ca Theodor Stolojan nu-i chiar pe moarte. Desi a trecut de la moment un an si ceva, nici azi Theodor Stolojan n-a catadicsit sa dea opiniei publice o lamurire convingatoare. Culmea e insa ca nimeni din presa atat de ferma, cand e vorba de a limpezi pentru marele public gesturile unui politician, n-a staruit pentru ca actualul consilier prezidential sa se explice. Emil Constantinescu pune toate faptele mai aparte in legatura cu Theodor Stolojan pe seama ipostazei acestuia de pion al oligarhiei securisto-comuniste. Poate ca nu e asa. Sustinuta insa si de altii, acuzatia ar putea sa prinda. Ca s-o contracareze, Theodor Stolojan ar trebui totusi sa se explice. Nu prea pare dispus s-o faca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.