Procurorii militari verifica ""vanatoarea de tigani"" din timpul mineriadei 13-15 iunie 1990, dar si ""elita"" din Piata Universitatii, cea care a dat o tenta ideologica evenimentelor. Anchetatorii evenimentelor din timpul mineriadei din 13-15

Procurorii militari verifica ""vanatoarea de tigani"" din timpul mineriadei 13-15 iunie 1990, dar si ""elita"" din Piata Universitatii, cea care a dat o tenta ideologica evenimentelor.

Anchetatorii evenimentelor din timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990 au descoperit cateva situatii ""curioase"" pe care le-au dezvaluit ieri in cadrul unei conferinte de presa, prilejuita de intalnirea procurorilor cu reprezentantii unor Asociatii ale Victimelor Mineriadelor.
REDENUMIRE. Generalul Dan Voinea, seful interimar al Sectiei Parchetelor Militare, si procurorul Viorel Sieserman au precizat ca de fapt ancheta lor vizeaza nu doar intamplarile din 13-15 iunie, ci toate evenimentele petrecute in perioada ianuarie-iunie 1990, motiv pentru care dosarul ar trebui ""redenumit"". Voinea a spus ca ancheta va fi finalizata in aproximativ trei luni, chiar daca unele institutii ""precum SRI"" nu ar fi ""cooperat"".
POVESTE. Generalul Dan Voinea a declarat: ""Vom audia persoanele care au facut parte din «elita» Pietei Universitatii, adica pe cei care au dat o tenta ideologica acestei piete. Am intalnit o situatie curioasa: victimele audiate de noi erau din categoria sociala destul de oprimata candva si care atunci a fost obiectul represiunii. Rromii - care nu au avut nici o legatura cu Piata Universitatii, se regasesc printre cei dusi la Magurele si Baneasa (unitati de invatamant cu profil militar), iar elita Pietei nu. Sunt 600-700 de rromi intre victimele mineriadelor"". Coanchetator, procurorul Viorel Sieserman a subliniat: ""In 13 au fost evacuati cei din corturile de pe peluza Teatrului National. Concomitent, forte ale Ministerului de Interne, SRI, MApN au blocat accesul in Piata, fara nici o justificare.
S-au strans peste 1.500 de jandarmi, politie militara inarmati pana in dinti. Este foarte greu de admis ca nu s-a dorit o rafuiala, mergand pana la exterminare"".
VANATOAREA. Sieserman a mentionat ca rromii dusi la Magurele si Baneasa au fost prinsi prin ""vanatoarea de tigani"" inceputa la 14 iunie 1990, cand au fost ridicati de pe strada, in special din cartierele bucurestene Rahova si Ferentari. ""Ei au fost batuti, schingiuiti, busculati"" si au fost tinuti ilegal ""zile, saptamani si chiar luni"". Procurorul a negat insa ca ar fi fost vorba despre o actiune cu caracter rasist, de epurare etnica. Anchetatorii sustin ca dosarul mineriadei este strans legat de cel al evenimentelor din decembrie 1989, primul fiind ""un efect"" al celor intamplate in timpul asa-zisei Revolutii.

12 GARNITURI DIN TARA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.