Un caz de gripa aviara provocata de virusul H5 ""inalt patogen"" a fost detectat intr-o crescatorie cu 2.300 de gaste din Ungaria.
Testele nu au permis pentru moment sa se stabileasca daca este vorba despre virusul H5N1. Informatia vine de la
Un caz de gripa aviara provocata de virusul H5 ""inalt patogen"" a fost detectat intr-o crescatorie cu 2.300 de gaste din Ungaria.
Testele nu au permis pentru moment sa se stabileasca daca este vorba despre virusul H5N1. Informatia vine de la Comisia Europeana, care a fost informata de autoritatile ungare, relateaza AFP. Ferma cu pricina se afla in localitatea Bacs-Kiskum, din sudul tarii. Esantioane prelevate din ferma vor fi trimise spre testare in laboratorul de referinta al UE din Weybridge (Marea Britanie). Toate gastele din ferma au fost eutanasiate, ca si pasarile prezente in ferme situate pe o raza de un kilometru in jurul acestei crescatorii. Daca prezenta virusului H5N1 se confirma, va fi vorba despre cel de-al cincilea caz de imbolnavire la pasari in tari ale UE, dupa Franta, Suedia, Germania si Danemarca. Virusul H5N1 a provocat moartea a 60 de pasari salbatice in Ungaria in februarie si martie, dar, din informatiile oficiale, in aceasta tara nu au fost inregistrate cazuri la pasarile domestice. Directorul serviciilor sanitar-veterinare ungare, Miklos Suth, a declarat ieri ca ouale si carnea de pasare scoase la vanzare in magazinele de pe teritoriul tarii nu prezinta nici un risc de gripa aviara, iar populatia nu este expusa pericolului unei epidemii, precizeaza Mediafax. Traficul in regiunile Kiskunmajsa si Bodoglar, din sud-estul Ungariei, unde virusul H5 a fost identificat la gastele domestice, a fost restrictionat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.