De ce la primul infarct unii bolnavi mor, iar altii nu, suportand chiar cate doua-trei recidive. Raspunde la aceasta complexa tema prof. dr. Daniela Bartos, sefa sectiei Medicina Interna de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Cei care mor d
De ce la primul infarct unii bolnavi mor, iar altii nu, suportand chiar cate doua-trei recidive. Raspunde la aceasta complexa tema prof. dr. Daniela Bartos, sefa sectiei Medicina Interna de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Cei care mor de prima data in cele mai multe situatii au afectat un vas mare care alimenteaza inima si apare o insuficienta de pompa, adica, prin infundarea unei artere mari care nu mai hraneste muschiul cardiac, inima nu mai pompeaza sange. O alta categorie de oameni care mor la prima fulgerare a infarctului a avut afectat un vas care hraneste si o zona din inima care transmite impulsul electric si ca atare bolnavul respectiv a suferit si o tulburare grava de ritm cardiac. Mai mor la primul infarct unii bolnavi care dupa trei-sapte zile inregistreaza o ruptura a muschiului inimii la un efort. Exista alti medici care mai dau o explicatie a faptului ca mor la primul infarct cu precadere oamenii mai tineri, si nu cei mai varstnici. Motivul ar fi ca la omul varstnic, cu o mai veche boala de inima, s-au creat si drumuri paralele pentru circulatia sangelui in vase mai mici, asa ca, atunci cand se astupa un vas important, pe caile colaterale se mai strecoara sange care ajunge la inima. La omul mai tanar, care nu are vechime intr-o cardiopatie ischemica de exemplu, aceste circulatii secundare paralele n-au apucat sa se constituie si astuparea unui vas este fatala de prima data. Infarctul se petrece mai frecvent in finalul noptii, mai spre zori. E bine de stiut ca femeile nu sunt scutite de infarct, cum s-a spus, pana la menopauza, femeile au acelasi risc de boli cardiovasculare ca si barbatii, insa fac respectivele maladii cu zece ani mai tarziu decat sexul barbatesc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.