Sistemul heirupist de a face si de a adopta legi purtand in spate spaima (ne)aderarii la Uniunea Europeana creeaza nu doar ""opozitie la reforma"", ci si haos. Magistratii din Romania se simt in pericol de a fi pusi la colt pe coji de nuca de bratu

Sistemul heirupist de a face si de a adopta legi purtand in spate spaima (ne)aderarii la Uniunea Europeana creeaza nu doar ""opozitie la reforma"", ci si haos. Magistratii din Romania se simt in pericol de a fi pusi la colt pe coji
de nuca de bratul interesat al politicii.

Doua dintre instrumentele absolut necesare infaptuirii actului de justitie, la modificarea carora ministrul Justitiei era restant, raportat la termenele impuse de Uniunea Europeana, au iesit zilele trecute de sub cupola Parlamentului cu titlul: adoptat. Proiectul Ministerului de Justitie, de modificare si completare a Codului Penal, a Codului de Procedura, ""precum si a altor legi"", a fost ""trecut"" intr-o asemenea viteza, incat pana si doamna ministru Monica Macovei parea sa nu mai stie sa explice la televizor ce a schimbat ori cum a schimbat.
UMILIRE. Magistratii romani se simt calcati in picioare, adica tare departe de acel statut de independent si inamovibil. Nimeni nu i-a consultat, nimeni nu i-a intrebat. Ei nu stiu cum au iesit noile Coduri ori care sunt modificarile importante. ""Nu e firesc ca doua dintre instrumentele de baza ale sistemului judiciar romanesc sa fie adoptate fara sa fie consultati judecatorii si procurorii, inclusiv forumul suprem al acestora, Consiliul Superior al Magistraturii"", ne-a declarat judecatorul Viorel Andreies, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Seful CSM, Iulian Galca, ne-a spus ca unicul garant al independentei magistratilor a fost sesizat de Camera Deputatilor sa-si spuna punctul de vedere: ""Noi am amendat proiectul, am avut foarte multe observatii, dar acum nu stim forma in care a iesit"".
PEDEPSITI? Pe ici, pe colo, magistratii au auzit despre cateva dintre ideile novatoare care au obtinut voturile Parlamentului, dar formularile exacte nu se cunosc. De ce? Pentru ca proiectele de modificare a acestor Coduri au fost ""atat de multe, incat nu se stie exact care a fost de fapt adoptat si in ce forma. In asemenea situatie, zvonurile circula si devin credibile pentru urechile judecatorilor, mai ales daca ele sunt amplificate de comunicatul de presa dat de Ministerul Justitiei in care se vorbea despre introducerea ""abaterii judiciare"". Astfel ca, de cateva zile, sistemul judiciar e ca pe jar. Vestea ca in noile modificari propuse de Monica Macovei s-ar fi introdus sanctiunea disciplinara a judecatorilor si procurorilor pentru eventuale abateri de la procedura a facut inconjurul Magistraturii. Indignati, judecatorii se intreaba unul pe celalalt: ""E adevarat?""; ""Si cine aplica sanctiunile?""; ""Ministrul? Dar atunci instanta de control judiciar ce mai face?""; ""Asta mai e independenta?""; ""E bataie de joc!"". Si rumoarea continua.
ANTIEUROPEANA. Magistratii spun ca aceasta prevedere ar fi total antieuropeana si de natura a stirbi actul de justitie. Ei au exemplificat cu regimul juridic al colegilor lor din state precum Germania si Franta, unde in timpul cercetarii judecatoresti inspectorii consiliilor supreme ale Magistraturii nu declanseaza verificari impotriva procurorilor sau judecatorilor, tocmai pentru a nu leza independenta magistratilor. Raspunderea principala este a statului, care garanteaza pentru judecatori. Cei care se simt nedreptatiti dau statul in judecata, iar statul, ulterior, se poate intoarce impotriva magistratului. Acest lucru se intampla insa doar in cazul unor greseli grave, cand justitia este susceptibila in aflarea adevarului. Seful CSM, magistratul Iulian Galca, si-a exprimat ieri ingrijorarea fata de aceasta modificare: ""Nu stiu de ce a introdus o abatere disciplinara intr-un Cod de Procedura Penala. A fost introdus pe subtilitate. Un asemenea text de sanctionare a judecatorilor si procurorilor, daca este interpretat literal, extensiv, atunci duce la o incalcare a independentei magistratului. Aceasta nu este o norma europeana, ci, dimpotriva, contrazice principiile Uniunii Europene, spatiu unde nu poti face observatii judecatorilor nici macar pe marginea termenelor de judecata"", ne-a spus judecatorul Iulian Galca.

INTERCEPTARILE, OBSESIA NOASTRA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.