Senatorii Partidului Social Democrat Ion Iliescu si Razvan Theodorescu au anuntat, miercuri seara, la finalul primei reuniuni a grupului de reflectie a Forumului Democrat Roman, inscrierea, in perioada urmatoare, a aproximativ un milion si jumatate d
Senatorii Partidului Social Democrat Ion Iliescu si Razvan Theodorescu au anuntat, miercuri seara, la finalul primei reuniuni a grupului de reflectie a Forumului Democrat Roman, inscrierea, in perioada urmatoare, a aproximativ un milion si jumatate de persoane in aceasta structura care se doreste a coagula fortele de stanga de pe scena politica romaneasca.
Proiectul a fost lansat in 23 mai de Ion Iliescu si presedintele Fortei Democrate, Petre Roman, si a fost cunoscut initial sub denumirea de Pol social. Controversele care au urmat intre Ion Iliescu si conducerea PSD au dus la evitarea pronuntarii in public a sintagmei de pol social. "Denumirea de Pol social nu exista", a declarat recent liderul PSD, Mircea Geoana.
Proiectul Polului social s-a creionat miercuri printr-o prima intalnire a 20 de componenti ai grupului de reflectie, grup care doreste sa elaboreze proiecte sociale ca alternativa la problemele cetatenilor.
"Am discutat despre activitatea viitoare si am cautat sa profilam cateva teme majore pe care sa le abordam in perioada urmatoare si un calendar de actiuni", a declarat la finalul reuniunii Ion Iliescu.
Intre temele de importanta pentru grupul de reflectie se numara problema pensiilor, a taranilor, a educatiei, de politica fiscala, sanatate si ordine publica. Aceste prime teme vor fi concretizate, potrivit lui Ion Iliescu, in grupuri de studii si de elaborare a unor platforme si, ulterior, a unor documente programatice.
Grupul de reflectie se va reuni in a doua decada a lunii iunie pentru a dezbate tema pensiilor. "Si vom continua apoi si alte cateva teme si dezbateri publice, vom cauta sa le sustinem si in teritoriu cu consultarea oamenilor, si, pe aceasta baza, undeva in octombrie, sa putem avea mai multe teme obiective abordate care sa se inchege intr-o schita de platforma program care sa se profileze intr-un fel de alternativa cu raspunsuri de stanga la problematica societatii romanesti", a subliniat Ion Iliescu.
El a sustinut ca reprezentantii sindicatului Meridian i-au dat asigurari ca "oficial se vor inscrie in FDR un milion cinci sute de persoane".
Ion Iliescu a precizat ca FDR nu e structura de partid, ci o structura a societatii civile.
Senatorul PSD nu s-a pronuntat in mod clar daca FDR va fi vreodata o structura politica. "Nu stiu, aceasta este o alta chestiune care s-a discutat, spre exemplu partidele socialiste negociaza acum o posibila fuziune si deci sa apara o grupare mai solida la stanga PSD, ceea ce nu-i un lucru rau pentru viata politica. Acum dorim ca aceasta platforma pe care o reprezinta FDR sa capete substanta printr-un cadru organizat de intalniri de dezbateri si elaborari de platforme si de solutii de stanga la problematica sociala", a spus Iliescu.

PSD - parte componenta a acestui proiect
El a subliniat ca PSD este parte componenta a acestui amplu proiect, iar Dan Mircea Popescu a fost desemnat oficial ca sa faca parte din acest grup. Ion Iliescu mai spune ca reactia lui Mircea Geoana nu are cum sa fie "decat cea constructiva".
"Ei (n.r. conducerea PSD) au exprimat retineri fata de tendinte de structurari politice care sa apara ca un fel de alternativa la PSD si sunt reactii in interiorul partidului si e de inteles acest lucru, dar s-a exprimat si in intalnirea din 23 mai, si dupa aceea, deschiderea PSD pentru asemenea forme de conlucrare pe plan larg", a mai spus Ion Iliescu. De altfel, PSD va reprezenta in plan parlamentar ideile din acest forum de dezbatere, a aratat Ion Iliescu. El considera ca "va fi benefic pentru PSD ca sa se inspire si sa preia mesaje, idei, materiale care sa constituie temelia unor initiative legislative". Senatorul PSD Razvan Theodorescu a subliniat interesul sau pentru coagularea unei "mari miscari de stanga sub cupola forumului". El a sustinut ca s-a decis, cu prilejul reuniunii grupului de reflectie, crearea unor structuri in teritoriu, care vor fi vizitate de Ion Iliescu si de membri ai conducerii FDR.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.