Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost pus in libertate, ieri, in urma deciziei Tribunalului Bucuresti, de a-i revoca starea de arest preventiv. In decizia Tribunalului se spunea ca masura arestarii a fost luata ilegal. Prin urmare, masura arestarii a
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost pus in libertate, ieri, in urma deciziei Tribunalului Bucuresti, de a-i revoca starea de arest preventiv. In decizia Tribunalului se spunea ca masura arestarii a fost luata ilegal. Prin urmare, masura arestarii a fost revocata in baza articolului 139, alineatul 3 indice 3, din Codul de Procedura Penala, care prevede ca "masura preventiva se revoca din oficiu si cand a fost luata cu incalcarea prevederilor legale dispunandu-se, in cazul retinerii si arestarii preventive, punerea de indata in libertate a invinuitului sau inculpatului". Prin urmare, Ovidiu Tender a fost eliberat ieri seara, imediat dupa terminarea formalitatilor. Cererea de revocare a fost depusa ieri, la Tribunalul Bucuresti, de catre unul dintre aparatorii omului de afaceri, avocatul Gheorghita Mateut.
Un "ultim resort juridic"
Acesta ne-a declarat ca a fost "ultimul resort juridic pe care il puteam folosi dupa esecul nedrept inregistrat la Curtea de Apel". Pe de alta parte, maestrul Mateut a tinut sa precizeze ca revocarea nu s-a facut pe baza motivelor medicale, ci din cauza faptului ca instanta a decis ca masura arestarii a fost luata ilegal.
Totodata, Mateut a mentionat ca procurorii pot ataca decizia cu recurs, insa, cel putin pana la judecarea acestuia, omul de afaceri Ovidiu Tender este un om liber. Pe de alta parte, in urma cu cateva zile, Tribunalul Bucuresti a admis o alta cerere de revocare a masurii arestarii preventive pentru Ovidiu Tender, solicitare atacata cu recurs de procurori.
Prelungiri nejustificate si abuzive
Ovidiu Tender fost arestat preventiv, in data de 3 martie, pentru 30 de zile, magistratii Tribunalului Bucuresti admitand astfel cererea procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie facuta in acest sens. Aparatorii omului de afaceri au formulat recurs fata de aceasta decizie. Hotararea Tribunalului Bucuresti a fost insa confirmata de instanta superioara, Curtea de Apel Bucuresti respingand recursul inaintat de Tender si decizand mentinerea acestuia in arest. Mandatul de arestare preventiva emis pe numele sau a fost prelungit de trei ori pana in prezent, desi aparatorii au contestat de fiecare data masura, considerand-o ilegala si netemeinica. Mai mult decat atat, avocatii lui Tender au specificat de fiecare data ca nu exista probe noi sau indicii macar care sa duca la prelungirea arestarii sale, mai ales avand in vedere faptul ca omul de afaceri sufera de multe afectiuni, si, din ultima expertiza, a reiesit ca nu poate suporta regimul de detentie.
Acuzatii grave pentru Tender si Iancu
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus, in 20 februarie, punerea in miscare a actiunii penale fata de Ovidiu Tender si Marian Iancu, pentru infractiuni de natura economica prin care cei doi ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 2700 de miliarde de lei vechi. Conform Ministerului Public, din probele existente la dosar rezulta ca Tender si Iancu ar fi constituit o grupare de criminalitate organizata, in care ar fi cooptat si alte persoane (invinuite sau inculpate in dosar), pentru a obtine fonduri frauduloase a caror sursa urma sa fie disimulata. Ovidiu Tender este acuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.