Reprezentantii Greenpeace si ai Asociatiei "Salvati Delta si Dunarea - Academia Catavencu" au adus dovezi, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate joi, ca in Romania exista culturi ilegale de soia modificata genetic chiar in apropierea rezerva
Reprezentantii Greenpeace si ai Asociatiei "Salvati Delta si Dunarea - Academia Catavencu" au adus dovezi, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate joi, ca in Romania exista culturi ilegale de soia modificata genetic chiar in apropierea rezervatiei Delta Dunarii, informeaza AMOS News.

Coordonatorul campaniilor Greenpeace din Europa Centrala si de Est - Susanne Fromwald, directorul Asociatiei "Salvati Delta si Dunarea - Academia Catavencu" - Dragos Bucurenci, si purtatorul de cuvant Greenpeace Romania - Anamaria Bogdan, au declarat ca au fost descoperite culturi de soia modificata genetic la o distanta de numai 9 kilometri de limita Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in zona Grindu Chituc. Prezenta acestor culturi este ilicita, intrucat, incepand cu luna ianuarie a acestui an, Ordonanta de Guvern 195/2005 interzice cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate si la 15 kilometri in jurul acestora. De asemenea, Guvernul roman a decis interzicerea cultivarii de soia modificata genetic incepand cu luna ianuarie a anului viitor.Din testele efectuate de Greenpeace asupra plantelor de soia din zona Grindu a reiesit ca acestea sunt modificate genetic, iar rezultatele au fost confirmate dupa ce au fost trimise mostre la un laborator certificat din Viena, a declarat Susanne Fromwald. Aceasta a mai spus ca reprezentantii Garzii de Mediu din judetul Tulcea au primit rezultatele testelor. Greenpeace le-a donat acestora si dispozitivele cu care au verificat daca plantele sunt modificate genetic, pentru a putea incepe controale pe cont propriu. Reprezentantii Greenpeace au cerut autoritatilor sa continue verificarile si sa recurga si la actiuni de decontaminare a zonelor afectate. Potrivit purtatorului de cuvant Greenpeace, Anamaria Bogdan, compania care cultiva soia modificata genetic apartine familiei Lombardi. Compania ar putea fi amendata cu 10.000 de euro."Cultivarea soiei modificate genetic in asociere cu utilizarea ierbicidului extrem de toxic Roundup, ierbicid pe baza de glifosat, care poate afecta grav mediul si sanatatea oamenilor, reprezinta o agresiune serioasa la adresa acestei banci naturale de gene repre
zentata de Delta Dunarii", a declarat Anamaria Bogdan.Dragos Bucurenci a atras atentia asupra pericolului pe care organismele modificate genetic il reprezinta atat pentru oameni, cat si pentru mediu. "Inainte ca ucrainienii sa-si duca la capat proiectul canalului Bistroe, romanii se intrec deja in distrugerea cu inconstienta a celei mai valoroase bogatii naturale a tarii. Daca pe vremuri parjoleam fantanile, azi vanam specii protejate si plantam organisme modificare genetic intr-o Rezervatie a Biosferei. Probabil ca nu va trece mult si vom incerca si cu cianura!", a avertizat Dragos Bucurenci. Aceasta este cea de-a doua oara cand Greenapeace a descoperit astfel de culturi ilegale in Romania. Compania Grivco SA, apartinand presedintelui PC, Dan Voiculescu, a fost amendata cu 350 de milioane de lei vechi pentru ca a cultivat soia modificata genetic, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Greenpeace. Anamaria Bgdan a afirmat ca terenurile companiei Grivco sunt situate in Parcul National Comana, in Campia Burnaz, de-a lungul Dunarii, in aval de orasul Giurgiu. Compania Grivco a depasit termenul limita acordat pentru distrugerea culturilor, primind o noua amenda de 800 de milioane de lei vechi si impunerea unui nou termen limita, 19 iunie. In cazul in care nici acesta nu va fi respectat, autoritatile ar putea actiona in instanta compania, a declarat Anamaria Bogdan.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.